Jugoslavenske novine prije 45 godina pisale o YouTubeu i izolaciji

Radiosarajevo.ba
Jugoslavenske novine prije 45 godina pisale o YouTubeu i izolaciji
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Predviđanja su uvijek zanimljiva s vremenskim odmakom, a tekst koji portal Index donosi u suradnji s Yugopapirom, kako su naveli, jezivo je proročanski.

Septembar 1975: "Započinjemo emisiju. Jeste li spremni? U redu. Vi koji ste uzeli nove tablete danas ćete na ekranima vidjeti ono što nitko drugi ne može. Ono što je drugima nevidljivo, vi ćete ne samo vidjeti, nego i svim čulima osjetiti."

Ovakav tekst televizijskog spikera upućen gledatelju može nam danas izgledati fantastičan, ali pogledajmo kakvu televizijsku budućnost zamišljaju stručnjaci.

Poznati futurolozi razmišljaju o kombinaciji televizije s raznim medicinskim preparatima i lijekovima. Tehnološka fantazija najavljuje mogućnost televizije da zaobiđe oko, uho i druge čulne organe i da sliku direktno šalje u mozak, u centre koji kontroliraju vid, sluh ili miris.

To će nekima izgledati zabavno, nekima zastrašujuće ili nevjerojatno, no jedan drugi TV-prodor, koji nam je po ostvarenju i realnosti bliži, predviđa čak i dublje promjene u našem svakodnevnom životu. TV-poruka danas je jednosmjerna. To je činjenica. Kod kuće, u sobi, pasivni smo (premda ustrajni) promatrači onog što je na programu. U tom pogledu naš je život mnogo dublje povezan s telefonom nego s televizijom. Posao ugovaramo telefonom, o njemu umnogome ovisi naše prijateljstvo, društveni život, telefon nam pomaže u ljubavi. Sami odlučujemo kad ćemo i u koju svrhu upotrijebiti tu jednostavnu, malu spravu bez koje ne možemo zamisliti normalan život.

Međutim, televizijski izumitelji, elektronski inženjeri, umjetnici, velike kompanije za tzv. audio-vizualne medije, svi žure u nastojanju da moderna televizija dostigne pa i prestigne "staromodni telefon". Već se pripremaju dvojni TV-kabelski sistemi, usavršene kazete, slikofoni, informativne banke, kompjuterske veze...

Sve to vodi novom sistemu koji bismo mogli nazvati Indi-video, drugim riječima: individualizirane komunikacije s pomoću televizije. Budući da ovdje govorimo o čovjekovoj moći komuniciranja, novi Indi-video sistem u tom bi smislu mogao donijeti fundamentalne promjene. Nabrojit ćemo samo poneke od mogućnosti.

Ostatak teksta portala Index možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije