Google prvi put otkrio koliko YouTube zarađuje godišnje: Zamantat će vam se

Radiosarajevo.ba
Google prvi put otkrio koliko YouTube zarađuje godišnje: Zamantat će vam se
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Osnivači kompanije Google, Larry Page i Sergej Brin, više direktori Alfabet kompanije, u okviru koje posluje i Google, a na njihovom mjestu je sad dosadašnji Google direktor – Sandar Pikaj.

S Pikajevim dolaskom promijenile su se i neke stvari u samoj Google i Alfabet kompaniji, pa je tokom prezentacije poslovanja tokom prethodnog kvartala otkriveno i ponešto što dosad nismo imali priliku da čujemo niti vidimo.

Jedna od stvari, koja je dosad bila tajna, a koja je upravo otkrivena, jeste – koliko YouTube zarađuje! Na ovako nešto čekalo se gotovo 15 godina, otkako je Google kupio YouTube za oko 1,7 milijardi dolara tokom 2006. godine.

YouTube učestvuje u ukupnim Google prihodima sa oko 10 posto. U novcu, to znači da YouTube zarađuje preko 15 milijardi dolara godišnje!

U poređenju sa konkurentima, recimo platformom Twitch, koja je po svemu najbliži konkurent, YouTube zarađuje više, nego šest puta više novca. U poređenju sa Facebookom, zarada YouTube platforme je kao petina tog unosnog posla najveće društvene mreže.

YouTube bez reklama (Premium) i YouTube music servis trenutno koristi preko 20 miliona korisnika, dok YouTube TV striming plaća oko dva miliona korisnika širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije