Još jedan gradić na Siciliji prodaje kuće za skoro 2 KM

Radiosarajevo.ba
Još jedan gradić na Siciliji prodaje kuće za skoro 2 KM
Foto: Twitter / Bivona, Sicilija

Prilično mnogo gradova u Italiji natječe se u prodaji starih kuća za cijenu nižu od cijene espressa te neki poduzimaju očajničke korake i sklapaju razne dogovore ne bi li namamili kupce i držali ih dalje od konkurencije.

Posljednje takvo odredište je Bivona, mali grad u srcu Sicilije, u kojem nude porezne olakšice svima koji su spremni platiti malo više od jednog dolara za desetak oronulih i praznih posjeda.

Mladi bježe

Kao i druge manje gradove i sela u Italiji koja ne nude gotovo ništa i Bivonu napuštaju mladi u potrazi za boljim životom i prilikama u većim gradovima. Zato ovim gradovima i selima prijeti potpuno izumiranje.

“U posljednjih 40 godina naše stanovništvo se prepolovilo, sada imamo samo 3.800 stanovnika”, rekla je Angela Cannizzaro, savjetnica za kulturu u Bivoni. Rekla je i da je plan vratiti gradu blagostanje 16. stoljeća.

“Želimo vratiti izgubljenu veličinu našeg najvećeg vremena u historiji, još iz doba renesanse kada je u Bivoni živjelo 8.000 ljudi, a to je bio procvat feudalnog vojvodstva koje je blagoslovio car Karlo V”, istaknula je Cannizzaro, prenosi Index.

Od kupaca se očekuje da ulažu

Kao što je uobičajeno u ovakvim dogovorima, od kupaca se očekuje da ulažu u oporavak i popravak imovine. Porezne olakšice u Bivoni namijenjene su kupcima koji žele ovdje živjeti i nastanjivati ovo mjesto.

Imajući u vidu snježne planine Italije na sjeveru i sunčane doline na jugu gdje ljudi također jeftino prodaju svoje domove, zašto bi neko odabrao upravo ovo mjestašce za život?

Glavni razlog je, osim privlačnosti njegove udaljene lokacije, to što će na duže staze biti mnogo jeftinije i lakše živjeti ovdje, mišljenje je Angele Cannizzaro.

Ostali gradovi, uključujući i sicilijanske zajednice Mussomeli i Cammarata, od kupaca kuća za 1 dolar traže da skupe 5.500 dolara (5000 eura) kao polog koji se vraća ako novi vlasnik započne obnavljanje u roku od tri godine.

U Bivoni su malo blaži. Oni traže obveznicu od 2.750 dolara i produžuju obavezno razdoblje obnove na četiri godine.

“S obnavljanjem se može početi godinu dana nakon što se prikupe sve građevinske dozvole i mora biti završeno u naredne tri godine. Također, bit će i poreznih olakšica za one koji se odluče na to da se zaista presele ovdje”, kaže Cannizzaro.

Bivona nije jedina

Bivona nije jedino mjesto koje daje olakšice. U regiji Molise, lokalne vlasti nude 27000 dolara svakome tko se doseli ovdje i pokrene posao.

Druga mjesta postavila su na internet stranice na kojima nude pomoć, smanjenje birokratije ili čak novac parovima koji se dosele tamo i osnuju porodice. 

Prema riječima nekih ranijih kupaca koji kupovinu ovih kuća smatraju mudrom odlukom, ove ponude bi zaista mogle biti prava stvar.

Neke kuće u Bivoni su u prilično lošem stanju i doslovno stoje samo na jednom zidu. Na ostalim kućama potrebna je samo minimalna obnova.

Ovdje je potencijalno desetak praznih kuća koje se prodaju za 1 dolar ili nešto više. Kako bi stvari podigla na višu razinu, vlast planira srušiti sve prazne kuće ako se ne pojavi nitko zainteresiran za njihovu kupovinu.

Cannizzaro kaže da bi početna prodaja trebala navesti više vlasnika razorenih domova da se jave i ponude ih na prodaju. U nekim slučajevima, kako je rekla, vlasnici su otišli prije mnogo godina u veće gradove kako bi pronašli izlaz iz ruralne sredine i školovali se.

"Ovdje nema smoga, samo čista priroda"

Dodala je i to da će oni koji budu zainteresirani za kupovinu kuća u Bivoni naići na ugodan i miran grad.

“Usprkos tolikim praznim građevinama, stari centar Bivone je i dalje živ, pun povijesti i veoma gostoljubiv. Moramo mu udahnuti novi život”, dodala je.

S kamenim amfiteatrom u središtu parka Sicani Hills, Bivona živi latinsko porijeklo svog imena. Ono je nastalo od riječi “Bis-bona” što znači dvostruko dobra ili dvostruko lijepa.

“Svjež planinski zrak, obilje netaknutih rijeka, šume pune ljekovitih biljaka i voćnjaci puni raznog voća čine je prosperitetnom i zdravom”, rekao je gradonačelnik Milko Cina.

“Ovdje nema smoga, buke, samo čista priroda i prelijep pogled. Nedavno nas je posjetio par Amerikanaca iz Minneapolisa i bili su fascinirani ovim mjestom toliko da nisu htjeli otići”, dodao je još.

Među kućama koje se prodaju za 1 dolar nalaze se i stanovi poljoprivrednika i pastira iz 18. stoljeća s drvenim vratima, popločanim krovovima i debelim kamenim zidovima. Neki čak posjeduju i panoramske terase.

Vijugave kaldrme vode do visokog zamka koji je u prilično lošem stanju i arapsko-normanskog pročelja. Anđeli i čudovišta krase balkone i brojne fontane.

Grad ima i tzv. “ludu fontanu” koju stanovnici, navodno, poštuju kao proročanstvo.

“Ako pada kiša i fontana se prelije, to znači da neće biti sušna godina i poljoprivrednici se vesele. Voda je ovdje sveta. Grb Bivone ponosno pokazuje riječnog raka”, istaknula je Cannizzaro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije