John Hervey - droge, auta & muške prostitutke

Radiosarajevo.ba
John Hervey - droge, auta & muške prostitutke

John Hervey jedan je od najpoznatijih britanskih aristokrata, ali i najozloglašenijih čiji je život obilježen skandalima, zloupotrebom droga, pijanstvima i godinama provedenim u zatvoru. Herveyjeva je titula inače sedmi markiz od Bristola, a ove godine se navršilo deset godina od njegove smrti, pa se tako njegovo ime našlo u knjizi Marcusa Scrivena o propalim aristokratskim dinastijama u Engleskoj.

Sve je bilo kontroverzno
O Herveyju se iz knjige saznalo mnogo nepoznatnih detalja iz njegovog burnog života te je u medijima dobio nadimak Sotonski markiz. Ono što je posebno intrigantno jeste činjenica da je rođen u vrlo bogatoj obitelji, jednog od najbogatijih u Engleskoj, ali je sve odbacio zbog seksa, droge i alkohola.

Njegovi prijatelji opisali su ga kao osobu koja bi uvijek zaplakala kada je pričao o svojim roditeljima s kojima nikada nije ostvario bliski kontakt, što ga je na kraju i odvelo u destrukciju koja ga je stajala života. Posljednjih deset godina svog života na droge i alkohol potrošio je oko sedam miliona funti, više nego bilo ko drugi u historiji, ali i sve ostalo u njegovu životu bilo je jednako kontroverzno. Unatoč tome što se osamdesetih oženio Francescom Fisher, Hervey je zapravo bio biseksualac koji je naročito volio mlađe muškarce.

Dan je počinjao s alkoholom
Posebno je bio fasciniran glumcem Rupertom Everettom, a neko je vrijeme bio u vezi s Robinom Hurlstonenom, bivšim partnerom Joan Collins. Prvu bračnu noć, za koju se Francesca nadala da će John provesti s njom, on je ipak izabrao trojicu svojih prijatelja, a kada je Francesca došla na vrata spavaće sobe, John joj je doviknuo: “Gubi se, tebe nikada neću voljeti kao njih!”

Herveyjeva “specijalnost” u ludorijama bilo je šmrkanje kokaina s volana dok je vozio, a i inače je volio brzo voziti pod uticajem droga. Slično je bilo i s alkoholom, što je bila prva stvar koju bi Hervey popio ujutro kada bi se probudio.

Nabrijani automobili
Zbog svoje titule i bogatstva uvijek je bio okružen slavnima i bogatima, a i njegov životni stil se uklapao u način života kakvog su svi zajedno imali. Hervey je uvijek vozio skupe automobile koje bi redovito nakon kupovine dao mehaničarima koji su radili za Formulu 1 i od njih tražio doradu.

Za života je posjedovao imovinu vrijednu oko 35 miliona funti te isto toliko novca na računima. U 44. godini je umro bez ijednog penija u džepu, ali je uspio postići nešto što mnogima ne polazi za rukom. U 44 godine svog života uspio je napraviti toliko stvari koje mnogi ne bi uspjeli napraviti ni za tri života, a iako je kratko živio, o njemu će se sigurno napisati još nekoliko knjiga.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije