Narodne priče / Jeziva legenda o Crvenom jezeru u Imotskom

30. 06. 2019. u 12:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 27

Stanovnici Imotskog kažu da se i danas iz dubine jezera čuju krikovi Gavana i Gavanice na čijem imanju je nastalo ovo najdublje kraško jezero u Evropi.

Za jedno od najdubljih kraških jezera u Evropi smatra se Crveno jezero u Imotskom. Za postanak ovog jezera veže se jedna od najstrašnijih i najtajanstvenijih legendi.

Svojevremno je direktor Turističke zajednice Imotskog Luke Kolovrata ispričao kako je ovaj kraj, inače, specifičan i poznat po mnogim legendama, pričama o vilama i vilenjacima.

Najpoznatija je legenda o Gavanu, koja se veže za postanak Crvenog jezera. Legenda kaže da je nekoć na ovom području bilo ogromno imanje tadašnjeg najbogatijeg čovjeka zvanog Gavan, koji je imao ženu Gavanicu, djecu i veliki broj sluga“, pričao nam je Kolovrat legendu o Crvenom jezeru.

Gavan nije bio poznat samo po svome bogatstvu, nego i po oholosti.

„On je maltretirao sve svoje sluge i ljude koji su mu dolazili. Da bi se uvjerio u njegovu oholost, jedne večeri se spustio anđeo prerušen u prosjaka i tražio od Gavana milostinju. Vrata mu je otvorila Gavanica, koja mu nije htjela dati ni jelo ni vodu“, ispričao je Kolovrat.

Nastavljajući svoju priču, Kolovrat je rekao da je anđeo pitao Gavanicu da li se boji Boga, na šta je ona odgovorila da se ona ne boji nikoga dok je njenog Gavana.

„U tom trenutku je zemlja zatutnjila, počelo je da grmi, munje su sijevale, a cijelo Gavanovo imanje, Gavan, Gavanica i djeca su potonuli u zemlju koja se otvorila. To je mjesto današnjeg Crvenog jezera. Mi nekada slušamo, kada je bura, koja zviždi kroz te stijene, stanovnici Imotskog znaju reći da se i danas dan čuju krikovi Gavana i Gavanice iz dubine jezera“, dodao je Kolovrat ranije u razgovoru za Anadoliju.

Najstariji stanovnici Imotskog, svojim unucima ili praunucima, prilikom pričanje ove legende, za kraj naglase i ovo: "Kada je vrijeme dobro, nebo vedro, voda mirna i kada nema drugog svijeta okolo, čak i danas u Crvenom jezeru možete vidjeti ostatke starih Gavanovih dvorskih zidova!"

Ipak, Crveno jezero, bez obzira na pomalo zastrašujuću priču o Gavanu, jedan je od najljepših bisera Imotskog. Crveno jezero ima obim od 200 metara, a dubina vode doseže i do 300 metara s dnom koje je ispod površine mora.

Tokom 1998. godine jezero je istraživalo pedesetak speleologa velike međunarodne ekspedicije, no unatoč svemu, konačna dubina jezera godinama nije bila utvrđena. Tek je nedavno ustanovljeno da je jezero duboko nevjerovatna 252 metra!

Zbog svoje ljepote, mističnosti i nedostupnosti, predmet je mnogih priča i legendi od kojih je najpoznatija ona o Gavanu i njegovim dvorima, a hrvatski književnik Josip Eugen Tomić 1884. godine o Crvenom jezeru je napisao:

...Tu, po tamnoj, gluhoj noći
Ako srca imaš proći,
Uz vilinsku čut ćeš ciku,
Vukodlaka strašnu riku
Dok nad vodom vještice
Ko plamteće zube krijese...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA