Jesu li im grudi zaista smetnja?

Radiosarajevo.ba
Jesu li im grudi zaista smetnja?


Prije Jane Pittman svoje je grudi smanjila Simona Halep, mlada teniska nada koja tvrdi da joj je prirodna petica na terenu previše smetala

"Vraćam se ponovno na svoje ravne grudi i izgledu palačinke. Naime, svaki put kada bih se utrkivala, paničarila sam oko toga hoću li razočarati svoju zemlju, i to samo zbog svoje taštine. Iako sam uživala u svojim većim grudima, doista ne želim da Australija zbog njih ispašta", rekla je ovih dana dvostruka prvakinja na 400 metara s preponama, Australka Jana Pittman-Rawlinson.

Ona je, naime, početkom ove godine iz grudi izvadila implantate, koje je tek prošle godine dala ugraditi, kako bi poboljšala šanse za osvajanje zlatne medalje na nadolazećim Olimpijskim igrama, 2012. godine u Londonu.

Spremna na sve

"Želim znati da na stazi u Londonu stojim najspremnija što mogu biti. Grudi mogu ponovno povećati kada moja karijera završi, jer svjesna sam da se medalje ne dodjeljuju zbog ljepote", objasnila je svoj nesvakidašnji potez 27-godišnja atletičarka i tako svijetu poslala jasnu poruku da nema toga što nije spremna učiniti za medalju.

A u tom stavu nije usamljena. Svi vrhunski sportisti spremni su gotovo na sve ne bi li povećali svoje šanse na terenu. A grudi su te koje nekim sportisticama predstavljaju pravu prepreku u postizanju najboljih rezultata. Zato se neke njih, ako za to postoji razlog, odlučuju na njihovo smanjivanje.

Nedavno je to učinila i Rumunka Simona Halep, pobjednica Roland Garrosa u juniorskoj konkurenciji 2008. godine. Osim zbog igre, mlada je Simona na travnjaku, otkako je stala na njega, bila glavna atrakcija i zbog svog bujnog poprsja. Čim je postala punoljetna podvrgnula se operaciji smanjivanja.

‘Ono zbog čega brzo trčim ne čini me privlačnom ženom’

Jana Pittman posljednjih je godina česta tema australskih medija zahvaljujući čestim svađama s kolegicama zbog kojih je neko vrijeme i bila jedna od najomraženijih sportistkinja u svojoj zemlji.

Njen privatni život također se često povlačio po medijima, poput razvoda od atletičata Chrisa Rawlinsona. 2009. su objavili da se razvode, da bi ovih dana najavili ponovno vjenčanje. Odluka da poveća grudi također je mnoge šokirala.

"Kada sam se gledala u ogledalo, vidjela sam samo mišićave ruke, široka ramena i jake noge. To su aduti za brzo trčanje, ali zbog njih se nisam smatrala privlačnom ženom", objasnila je Jana razlog ugranje implantata.



Muški obožavatelji ogorčeni

"Zbog grudi se osjećam neugodno dok igram. Težina je glavna stvar koja me muči, ona mi ne dopušta da reagiram dovoljno brzo", objasnila je Simona svoje razloge prije operacije. Operacije koja je rastužila njezine brojne, redom muške, obožavatelje širom svijeta koji sada proklinju dan kada je otišla pod nož.

Nisu je samo muškarci pokušali odgovoriti od smanjivanja, to je učinila i južnoafrička odbojkašica rođena u Češkoj, Alena Schurkova, koja i sama ima velike grudi za koje napominje da joj nikada nisu smetale u karijeri. Četrdesetdvogodišnja Alena javno je zamolila Halep da ne smanjuje grudi, smatrajući kako će tako samo poslati krivu poruku.

"Preporučila bih joj da to ne čini, jer može pobjeđivati i s velikim grudima. Ako to zaista učini, odaslat će krivu poruku, a to je da se djevojke s velikim poprsjem ne mogu baviti sportom. Ja imam peticu i nikada mi grudi nisu smetale, a ne bi mi smetale ni da su veće. Ja radim puno eksplozivnije pokrete nego ona dok igram odbojku i nisu mi jasni njezini argumenti za operaciju. Nosim zaista dobar grudnjak i to je sve što je potrebno. I Serena Williams ima velike i to joj uopće ne smeta u igri", rekla je Schurkova, koja se boji i kako će operacija utjecati na Simoninu karijeru.
Više štete nego koristi

"U usporedbi s povećanjem grudiju, smanjenje je puno ozbiljnije. Potrošit će puno vremena na oporavak i zbog toga će joj kondicija jako opasti. A to bi joj moglo puno više naštetiti karijeri nego velike grudi", tvrdi odbojkašica.

S njom se više-manje slaže i hrvatska atletičarka, bacačica kladiva te direktorica atletskog Grand Prix mitinga “Hanžek” Ivana Brkljačić.

"Mislim da grudi u sportu, ako su prirodne, ne mogu smetati. Iskreno, ne znam baš previše sportašica koje imaju velike grudi, tako da ni ja nikada nisam imala nekih problema s time. S druge strane, vjerujem da silikoni mogu smetati, kao i sve drugo na tijelu što nije prirodno", smatra hrvatska prvakinja u bacanju kladiva.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije