Jeste li se ikada zapitali šta se desi kada jedan od sijamskih blizanaca umre? Evo odgovora

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li se ikada zapitali šta se desi kada jedan od sijamskih blizanaca umre? Evo odgovora
Foto: BBC / Spojene ili sijamske blizanke Marieme i Ndeye

Spojeni (ili sijamski) blizanci je termin koji znači da su blizanci koji su rođeni fizički spojeni jedan za drugog što je izuzetno rijetka situacija koja obično dolazi zbog mnogih komplikacija tokom trudnoće, porođaja i nakon rođenja.

Zahvaljujući napretku moderne medicine, postalo je moguće da se neki spojeni blizanci hirurški odvoje, iako neki ostaju spojeni cijeli život. Veliki broj spojenih blizanaca će zahtijevati posebnu medicinsku njegu tokom cijelog života kako bi se pomoglo u očuvanju njihovog dugoročnog zdravlja.

Kako dolazi do ovog fenomena?

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

Spojeni blizanci su u osnovi jedno oplođeno jaje koje se razdvaja na dva zametka, ali za razliku od običnih blizanaca, razdvajanje se ne završi potpuno. Naučnici još uvijek ne znaju zašto ili kako dolazi do toga, sugerirajući da jaja nikada nisu odvojena ili da se ponovno spoje nakon razdvajanja.

Procjenjuje se da jedan od 200.000 živih porođaja rezultira spojenim blizancima, iako više od polovine trudnoća sa spojenim blizancima završi pobačajem ili mrtvorođenjem, dok mnogi umiru ubrzo nakon rođenja. Mogu biti spojeni na grudima, trbuhu, donjem dijelu leđa, zdjelici ili glavi, i mogu dijeliti određene organe, ovisno o tipu.

Sijamskim blizankama su prognozirali malo šanse za preživljavanje, a sada se jedna od njih udala

Sijamskim blizankama su prognozirali malo šanse za preživljavanje, a sada se jedna od njih udala

Da li oba spojena blizanca osjećaju bolest?

Pa, prema dva najpoznatija spojena blizanca, Abby i Brittany Hensel, koji su nedavno privukli pažnju medija nakon što se Abby udala, oni mogu osjećati bol od drugog blizanca - ranije su rekli da mogu osjećati bol u stomaku jedno drugoga iako imaju odvojene organe od struka naviše. Dakle, šta bi se desilo ako bi jedan blizanac obolio i umro? Vjerovatnoća preživljavanja ovde uveliko ovisi od tipa spojenih blizanaca. Na primjer, torakopagusni blizanci znači da dijele srce i krvožilni sistem i samim time su skloniji da podlegnu sepsi.

Šta se dešava ako se spojeni blizanac razboli i umre?

Sepsa je infekcija koja može dovesti do otkazivanja organa, ako je njihov spojeni blizanac umro. Ovo je slučaj i sa drugim tipovima spojenih blizanaca, posebno kada su organi i sistemi podijeljeni između njih.

Dr. Eric Stauch je objasnio da ako se dogodi zatajenje srca kod jednog od blizanaca, živi blizanac će početi gubiti krv, i imali bi samo nekoliko sati da spase živog blizanca operacijom. To bi zapravo značilo da bi morali biti u bolnici unaprijed, sa timom medicinskih stručnjaka spremnih da obave operaciju separacije, koja može trajati preko 10 sati.

Da li je razdvajanje tada moguće izvesti?

Ljekari obično pokušavaju razdvojiti spojene blizance prije nego što jedan od njih premine, jer znaju da je jedan već na samrti, a cilj je spasiti drugog. Sretni i rijetki slučaj Erin i Abby Delaney 2016. godine vidio je da oba blizanca prežive operaciju separacije kao bebe i nastave živjeti zdravim životima.

Mnoge druge situacije pokazuju da zajednički sistemi često ostavljaju blizanca bez organa potrebnih za preživljavanje, pri čemu operacija separacije često predstavlja ogroman problem za roditelje ili same spojene blizance, jer moraju odlučiti žele li riskirati postupak život ili smrt.

U slučaju Abby i Brittany, separacija beba vjerovatno bi rezultirala smrću, što je dovelo do odluke njihovih roditelja da to ne rade.

Šta ako se ne uradi ništa?

Najvjerojatnije najpoznatiji spojeni blizanci svih vremena, Siamezi Chang i Eng Bunker, bili su spojeni na prsima i dijelili su jetru.

Rođeni u Sijamu (zato se ovakvi blizanci danas nazivaju i sijamski, op.pr.) koji se danas zove Tajland zarađivali su tako što su se izlagali kao atrakcija, a na kraju su se naselili u SAD-u i imali 21 dijete nakon što su se oženili parom sestara. Ali jednog dana u svojim šezdesetim godinama, Eng se probudio da vidi svog brata preminulog od krvnog ugruška, kada je navodno rekao: "onda i ja odlazim", prije nego što je slijedio svog brata i tri sata kasnije preminuo od plućnog edema i zatajenja srca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije