Jeste li se ikad pitali šta se ima kupiti na pijaci na Obali Slonovače

Anadolija
Jeste li se ikad pitali šta se ima kupiti na pijaci na Obali Slonovače
Foto: AA / Tržnica Ajeme u Abidjanu

Tržnica u bivšem glavnom gradu Obale Slonovače Abidjanu jedan je od najprometnijih trgovačkih centara u zapadnoj Africi, a okuplja broje trgovce iz tog dijela afričkog kontinenta.

Abidjan, kako je najveći grad i najvažnija luka u državi, je de facto i dalje njen neslužbeni glavni grad. U Abidjanu živi petina populacije Obale Slonovače. 

Iz luke u Abidjanu izvozi se kafa, kakao, drvo, banane, ananas i druge robe. On je i najveći industrijski centar u zemlji sa razvijenom prehrambenom, drvnom, tekstilnom, građevinskom, hemijskom i automobilskom industrijom. 

U Abidjanu se nalazi i veliki broj tržnica i pijaca, a jedna od najvećih je svakako tržnica Ajeme, što na lokalnom jeziku znači "raskrsnica" ili "centar". Ova tržnica otvorena je 24 sata svih sedam dana u sedmici, i važi za jedan od najznačajnih i najprometnijih ekonomskih i trgovačkih centara u tom dijelu afričkog kontinenta. 

Osim trgovaca sa Obale Slonovače, na ovoj tržnici je prisutan i veliki broj trgovaca iz susdjenih zemalja, Burkine Faso, Gane, Gvineje, Liberije i Malija.

Pogledajte ove neobično lijepe fotografije šarolike tržnice u Abidjanu u našoj fotogaleriji...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije