Gen Homera Simpsona: Devet stvari o vašem tijelu koje sigurno ne znate

Radiosarajevo.ba
Gen Homera Simpsona: Devet stvari o vašem tijelu koje sigurno ne znate

Ljudsko tijelo jedan je od najfascinantnijih mehanizama u prirodi sa strogo uređenim pravilima i procesima, a iako ga znanstvenici proučavaju stoljećima još nije do kraja upoznato. 

Ekipa s Bright Sidea pronašla je neke zaista nevjerojatne činjenice o tome kako ljudsko tijelo funkcionira od toga kako se ljudsko srce mijenja u svemiru do činjenice da naš želudac zapravo može probaviti sam sebe.  

  1. Kičma nije uvijek iste dužine

Jeste li znali da se dužina naše kičme smanji u prosjeku oko dva i po centimetra od jutra do večeri? Razlog tome je što diskovi od kojih je sastavljena sadrže materiju sličnu gelu koja služi za zaštitu kralješnice, a gravitacija djeluje na njih tako da nakon cjelodnevnog stajanja kralježnica postane kraća. 

  1. Svaki čovjek ima jedinstvene karakteristike

Poznato je da svaki čovjek ima jedinstvene otiske prstiju, ali razlikujemo se i po obliku ušiju, te obliku i teksturi jezika. Britanski su znanstvenici osmislili metodu pomoću koje se osoba može identificirati na temelju oblika ušiju i pokazala se tačnom u 99,6 posto slučajeva. 

  1. Gen Homera Simpsona

Znanstvenici sa Sveučilišta Emory su 2010. otkrili da miševi imaju određeni gen čijim brisanjem postaju pametniji, te su zaključili da se radi o genu koji ograničava neke sposobnosti učenja i pamćenja. Pokazalo se ljudi imaju isti gen, no zasad nije poznato bi li njegovo uklanjanje ostavilo negativne posljedice. Znanstvenici su ga prozvali genom Homera Simpsona. 

  1. Ljudsko srce je u svemiru drugačijeg oblika nego na Zemlji

NASA je otkrila da ljudsko srce u svemiru gubi mišićnu masu i poprima okrugliji oblik. Istraživanja provedena na srcima 12 astronauta koji su radili na Međunarodnoj svemirskoj postaji pokazuju da srce u svemiru postaje 9,4 posto okruglije, a nakon što se vrate na Zemlji poprima svoj prethodni, izduženi oblik. 

  1. Percepcija okusa se mijenja ovisno o temperaturi hrane

Znanstvenici su dokazali da se ovisno o temperaturi hrane mijenja naša percepcija okusa. Kiselost ćemo tako jače osjetiti ako je jelo toplo, a gorčinu ako je jelo hladnije. Zbog toga će nam se, primjerice šalica vruće kave činiti gorčom nego kad je pijemo mlaku. 

  1. Umami

Poznato je da ljudi osjećaju četiri glavna okusa: slano, slatko, gorko i kiselo, no postoji i peti koji je pomalo teško opisati, a naziva se umami. Umami (naziv dolazi od japanske riječi za ukusno) je odgovoran za užitak u hrani i predstavlja sklad svih ostalih okusa

  1. Želudac može probaviti sam sebe

Želučana kiselina je toliko jaka da doslovno može probaviti stijenke želuca, stoga se unutarnji sloj želuca u potpunosti obnavlja svaka tri do četiri dana. Jedno je istraživanje pokazalo da želučana kiselina može rastopiti čak i metalne predmete poput žileta ili novčića.

  1. Imamo "drugi mozak"

Stručnjaci sa sveučilišta Flinders u Australiji došli su do zaključka da imamo takozvani drugi mozak koji se nalazi u probavnom sistemu. Probavni sistem je jedini sistem organa koji ima vlastiti živčani sistem, koji je neovisan o osnovnom živčanom sistemu i ima direktan uticaj na ostatak tijela. 

  1. Svake minute izgubimo stotine miliona stanica

Svake minute u našem tijelu nestane 300 miliona stanica, no iako ovo zvuči ogromno, nema razloga za brigu jer je to samo 0,0001 posto od stanica koje se obnavljaju na dnevnoj bazi. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije