Jedinstven spektakl na nebu za ovaj vikend

Radiosarajevo.ba
Jedinstven spektakl na nebu za ovaj vikend
Vikend koji je pred nama donosi nevjerovatnu kišu prekrasnih meteora Perzeida. Svi koji žele provesti nezaboravnu ljetnu noć, vjerovatno da neće dobiti bolju priliku od ove da uživaju u predivnoj pojavi na nebu.

Kiša meteora trebala bi da dostigne svoj maksimum s nedjelje na bonedjeljak, kada će se u prosjeku svake minute moći vidjeti jedan ili više bljeskova.

Za posmatranje ove pojave nisu potrebna nikakva astronomska pomagala, dovoljna je neka prostorika na koju se može leći i prepustiti se uživanju. Intenzitetu doživljaja pridonosi i činjenica što u vrijeme maksimuma na nebu neće biti Mjeseca. Zbog toga će mrak biti potpuniji pa će se lakše moći uočiti slabija svjetlos meteora, piše Index.hr.

Perzeidi su meteorski roj koji se na nebu kreće tako da izgleda kao da izlazi iz sazviježđa Perzeja. Oni su djelić kometa 109P/Swift-Tuttle, promjera između 0,1 i 1mm.

Termin Suze svetog Lovre koji se često navodi kao izraz za Perzeide u susjednoj Hrvatskoj raširio se posljednjih pedesetak godina. Prvo se proširio u Dalmaciji, gdje je preuzet iz Italije u kojoj je postao popularan nakon što je poznati talijanski pjesniz iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto-San Lorenzo, opjevao godišnjicu smrti svog oca.

Sekretar Hrvatskog astronomskog društva Dorian Božičević kaže da su u starohrvatskoj astrognoziji meteori poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Kako gledati?

Božičević daje i nekoliko savjeta za gledanje:

- ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora

- za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi itd.)

- meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

- potrebno je udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

- potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije