Snimljen spektakularan trenutak kada crna rupa 'guta' oblake

Anadolija
Snimljen spektakularan trenutak kada crna rupa 'guta' oblake
Međunarodni tim astronoma napravio je snimke ogromne crne rupe kako “jede” oblake gasa u centru Mliječnog puta.

Snimak je napravljen na Evropskoj južnoj opservatoriji (ESO) pomoću ultra jakog teleskopa ALMA, najvećeg teleskopa na svijetu koji se nalazi u Čileu.

Astronomi su posmatrali molekularni gas koji se nalazi u okolini crne rupe kada su neočekivano spazili kako ta rupa u centru galaksije guta velike oblake gasa koji su od Zemlje udaljeni oko milijardu svjetlosnih godina.

Oblaci su se ka crnoj rupi kretali nevjerovatnom brzinom od oko 1,3 miliona kilometara na sat, a potom nestali u njoj.

Iz Opervatorije je saopćeno da je to prvi snimak spektakularnog trenutka u kosmosu kada crna rupa guta oblake. Ranije su načinjeni snimci kako crna rupa guta zvijezde i manje asteroide.

„Ushićeni smo, jer smo snimili dokaz kako gigantska crna rupa usisava oblake. To će nam pomoći u istraživanjima o samom nastanku i aktivnostima crne rupe“, kazao je astronom Timothy Davis, profesor s Univerziteta Cardiff.

U srcu skoro svih galaksija u univerzumu, uključujući i Mliječni put, nalaze se ogromne crne rupe, teške i nekoliko milijardi solarnih masa koje usisavaju nebeska tijela koja im se nađu u prostoru djelovanja gravitacione sile.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije