Jedino piratsko groblje na svijetu čuva mnoge tajne i legende

Radiosarajevo.ba
Jedino piratsko groblje na svijetu čuva mnoge tajne i legende
Malo stjenovito ostrvo na istoku afričke obale od 17. i 18. stoljeća preko 1.000 pirata počelo je zvati domom.

Mnogi od njih bili su strah i trepet: Adam Baldridge, William Kidd, Olivier Levasseur, Henry Every, Robert Culliford, Abraham Samuel i Thomas Tew. Živjeli su u centru otoka - u gradu zvanom Ambodifotatra.

Prelijepo tropsko ostrvo ima veliki broj uvala koje su piratima poslužile za sakrivanje brodova. A plovili su najčešće iz Engleske, Portugala, Francuske i Amerike na Madagaskar, gdje su držali strateške pozicije, piše The Vintage News.

Mjesto nije bilo daleko od pomorske rute po kojoj su se brodovi vraćali iz Istočne Indije, prepuni bogatstva, a pirati su ih čekali u sakrivenim uvalama ovog tropskog jezera, u izobilju voća i mirnim vodama.

Preko stotinu godina, ostrvo je bilo dom za preko 1.000 pirata stoga ne čudi da je tu smješteno jedino piratsko groblje na svijetu. U centru groblja postoji veliki crni grob za kojeg vjeruju da u njemu počiva Kapetan Kidd, sahranjen u takvoj poziciji kako bi bio kažnjen za svoje grijehe.

Većina grobova je iz 1800. godine sa klasičnom lobanjom i prekrštenim kostima.

Iako postoji dosta legendi o piratima, ne zna se da li je groblje autentično, mada vlasti Madagaskara i svi ostali na ostrvu tvrde da jeste.

A groblje je otvoreno i za posjetioce...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije