Od tumora na mozgu češće obolijevaju osobe sa fakultetom

Radiosarajevo.ba
Od tumora na mozgu češće obolijevaju osobe sa fakultetom
Osobe koje su završile fakultet podložnije su dobijanju tumora na mozgu, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Gliom, maligni tumor koji napada nervni sistem, češće se javlja kod muškaraca s visokom stručnom spremom, nego kod onih koji su završili samo srednju školu, prenosi britanski Independent.

Kod žena koje su fakultetski obrazovane postoji 23 posto vjerovatnoće da se razvije ovaj tumor.

Istraživanje koje je objavljeno u Žurnalu epidemiologije i javnog zdravlja, sprovedeno je kako bi se proučila povezanost socioekonomskog položaja i tri tipa tumora: glioma, koji je najčešći, menigioma koji je uglavnom benigni i akustičnog neuroma, koji je nekancerozni tumor mozga.

Prethodna istraživanja su sugerirala da je socioekonomski položaj povezan s malignim tumorima na mozgu, ali istraživači su otkrili da je većina tih otkrića temeljena na osnovu lošeg dizajna istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo 4,3 miliona Šveđana rođenih između 1961. i 1991. godine. Oni su praćeni od 1993. do 2010. godine i proučavani u pogledu pojave razvoja tumora na mozgu.

Rezultati su pokazali da je kod 7.100 žena i 5.700 muškaraca iz studije dijagnosticiran tumor na mozgu.

Kako bi objasnili vezu obrazovanja i tumora na mozgu istraživači su rekli da obrazovaniji ljudi češće traže medicinsku pomoć jer su svjesniji simptoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije