Jedina zemlja koja turistima nudi antiterorističku obuku

Radiosarajevo.ba
Jedina zemlja koja turistima nudi antiterorističku obuku
Pixabay / Tel Aviv
Postoji mnogo razloga zašto posjetiti Izrael.

U zavisnosti od o interesovanja, možete posjetiti značajna religijska mjesta poput Nazareta, prošetati dugačkim pješčanim plažama ili jednostavno uživati u čarima Tel Aviva.

Ipak, možete da radite i nešto sasvim drugo – pucate iz modernog oružja i vježbate borilačke vještine s izraelskim vojnim veteranima. 

Naime, zadnje spomenuta opcija postala je neobičan dio nekih obilazaka svete zemlje, a sve zahvaljujući akademiji Caliber 3 koja se opisuje kao "vodeća protivteroristička i sigurnosna akademija u Izraelu“. 

Akademiju je još davne 2003. osnovao pukovnik Šaron Gat, a ona nudi razne "iskustvene pakete" namjenjene turistima kao i "sigurnosna rješenja, zaštitu od velikih prijetnji, obavještajne operacije“ i ostale stvari namjenjene klijentima širom svijeta. 

Posjetioci se ovdje mogu prijaviti na razne kurseve, uključujući dvosatnu "streljačku avanturu“ gdje možete naučiti da pucate iz raznih pušaka, uključujući i snajper.

Tu je i program "Preživljavanje i snalaženje" u kom tursti dva dana provode trenirajući u teškim uvjetima kako bi što bolje unaprijedili svoje vještine. Naravno, moguće je vježbati i čuvenu izraelsku borilačku vještinu, poznatu pod nazivom Krav Maga

Ipak, stvari ne idu sve vrijeme glatko, s obzirom na to da su palestinske zajednice smještene u blizini mjesta gdje se nalazi Caliber 3 akademiju optužile za promoviranje nasilja i stvaranje profita na izraelsko – palestinskom sukobu.

Na te optužbe iz akademije jednostavno odgovaraju kako nude "vrijednu uslugu u teškim vremenima“. 

Godišnje akademiju pohađa 25.00 turista od kojih su većina Amerikanci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije