Jedan je maršal: Krao Titove stvari i dobio godinu dana zatvora

Fena
Jedan je maršal: Krao Titove stvari i dobio godinu dana zatvora
/ Foto: Tom Hartley JNR
Radnik osiguranja u Muzeju 25. maj na Dedinju Ivan Milovanović (37) priznao je krađu u muzeju izloženih osobnih stvari i poklona Josipa Broza Tita, te se nagodio s tužiteljstvom da bude kažnjen s godinu dana zatvora.

Milovanović je priznao da je krajem prošle godine iz muzeja u kojem je radio na osiguranju, ukrao stvari koje je nekadašnji predsjednik SFRJ dobivao na poklon.

U priopćenju iz srbijanskog MUP-a policije se precizira da je Milovanović bio zadužen baš za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke 'Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita'.

Krađe je vršio tijekom svojih redovnih smjena, tako što je podesne predmete koje je sam pravio zavlačio u izložbene vitrine kako bi privukao eksponate, stavljao ih u džep i po završetku smjene iznosio iz muzeja.

Na taj način ukrao je broševe i igle za kravate od plemenitih metala, ukrašene dragim kamenjem, kovani novac iz Rimskog perioda i druge osobne stvari Josipa Broza i poklone stranih državnika.

Ukradene predmete, koji predstavljaju kulturno i historijsko dobro, osumnjičeni je prodao u više zlatara na području Beograda.

Dio ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije