Japanska umjetnica koja je oživjela kamenje: Pretvara ih u preslatke životinjice

Radiosarajevo.ba
Japanska umjetnica koja je oživjela kamenje: Pretvara ih u preslatke životinjice
Foto: Instagram / Japanska umjetnica koja je oživjela kamenje: Pretvara ih u preslatke životinjice

Budući da je svuda oko nas i nemaju posebnu vrijednost, kamenje i stijene uglavnom ignoriramo, no japanka Akie Nakata u običnom kamenju vidi podlogu za izradu slatkih životinjica koje izrađuje od 2010. godine.

Za nju kamen nije samo materijal ni platno po kojem crta već u njemu gotovo kao da vidi živo biće, navodi portal 24 sata.

"Kad pronađem kamen, osjećam da je istovremeno taj kamen pronašao mene. Kamenje ima 'namjeru' i svoje susrete s kamenjem smatram znakovitima. Ono mi govore da je u redu da nastavim raditi što radim i slikam ono što vidim. Dakle ne odlučujem sama i proizvoljno na koji kamen slikati već me kamen s kojim sam uspostavila vezu inspirira da radim s njim", rekla je Nakata za Bored Pandu.

Uz svoju ljubav prema kamenu, Nakata je posebno osjetljiva na stijene čiji oblik ne mijenja i ostavlja ga netaknutim jer, kaže, želi ostati vjerna kamenu koji ju je nadahnuo.

"Poštujem svaku drugu tvar što pokazujem i u svojoj umjetnosti pa nikad ne obrađujem kamenje i nikad im ne režem rubove da im promijenim oblik. U svojoj umjetnosti stvaram život koji je u mojim rukama tek rođen, i to kroz dijalog s kamenom. Želim naslikati život za koji osjećam da je u kamenu. A moj je rad dovršen tek kad vidim da su oči oživjele i kad me pogledaju nazad. Za mene dovršavanje nekog djela ne znači nacrtati neki detalj, već osjetiti život u kamenu", kazala je umjetnica.

Od kad pamti Nakata voli skupljati stijene raznih oblika, kao i crtati životinje no dugo vremena nije te dvije stvari spajala. Sve joj se, priča, "posložilo" kad je jednog dana šetala obalom rijeke i vidjela kamen koji je izgledao "baš kao zec".

Umjetnica naglašava da njeno kamenje nije na prodaju i da samo želi da ljudi uživaju u slikama, prenosi portal 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije