Japanci zabranili jednu naviku koju viđamo širom svijeta

Radiosarajevo.ba
Japanci zabranili jednu naviku koju viđamo širom svijeta
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Japanski grad zabranio je naviku koju viđamo širom svijeta - hodanje s očima prikovanim za mobitel.

Putnici koji stignu na glavni kolodvor u Yamatu, gradu s 250.000 stanovnika, bit će dočekani obavijestima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima.

"Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje smartphonea. Molimo vas koristite se telefonima kad prestanete hodati", čuje se iz zvučnika.

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih. I iako zasad nije propisana kazna, rijetko ko je krši, piše Hina.

"Često sam ranije viđao ljude koji hodaju istovremeno gledajući u svoj mobitel. Ne obraćaju pažnju na stvari oko sebe. Stariji ih ne mogu izbjeći", kazao je 64-godišnji Kenzo Mori.

"To je kao ovisnost. Izgledaju kao da ne mogu prestati", dodao je on.

I tinejdžerica Arika Ina slaže se da to može biti opasno.

"No ne mislim da treba uvoditi zabrane. To bi trebala biti stvar opće pristojnosti", istakla je.

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da pješaci zureći u mobitel gube 95 posto vidnog polja.

Kompanija je provela računalnu simulaciju koja ukazuje šta bi se dogodilo kada bi 1.500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijskog kolodvora Shibuya, najužurbanijega pješačkog prijelaza u svijetu, i istovremeno gledalo u svoje mobitele.

Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije