Jackie Kennedy: Tužni ružičasti kostim koji je obilježio historiju

Radiosarajevo.ba
Jackie Kennedy: Tužni ružičasti kostim koji je obilježio historiju
Foto: Wikipedia / Chanel je bio Jackiein izbor za fatalni dan kada je u Dallasu ubijen John F. Kennedy

Ni nakon tačno pedeset i pet godina od ubistva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja ne prestaju priče, rasprave i teorije zavjere o njegovoj smrti. Prizor njegove supruge u krvanovom ružičastom kostimu duboko se usjekao u svijest američkih građana i upravo je taj odjevni predmet postao trajnim simbolom navedene tragedije.

Jacqueline Bouvier Kennedy još uvijek je, baš i u vrijeme dok je bila američka prva dama, ikona stila čiji se istančani ukus i elegancija ističu kao najljepši primjer ženstvenosti i profinjenosti.

Kostimi sa suknjom dužine do pola koljena, jednostavni sakoi s tričetvrt rukavima te haljine A-kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama koje završavaju iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi takozvanog Jackie stila.

Njen omiljeni dizajner bio je Oleg Cassini, Amerikanac francuskog porijekla i porodični prijatelj, no uz njega Jacqueline je nosila najbolje iz francuske mode – kreacije Givenchyja, Diora i Chanela. A upravo je Chanel bio izbor za fatalni dan kada je u Dallasu ubijen John F. Kennedy.

Milioni ljudi širom svijeta 22. novembra 1963. godine vidjeli su kako u ružičastom kostimu drži crvene ruže i pozdravlja okupljene na aerodromu "Love Field".

Iako je tokom turneje po Teksasu prilikom silaska iz aviona dobivala žute ruže, tog kobnog dana gotovo proročanski u ruke je primila buket crvenih ruža.

U istom su je kostimu vidjeli kako se vozi osunčanim Dallasom u predsjedničkoj limuzini i, u konačnici, kako se pokušava izvući sa stražnjeg sjedišta vozila nakon što joj je suprug pogođen s tri metka.

Kasnije tokom dana Jacqueline je odbila skinuti kostim umrljan suprugovom krvlju uz riječi: Neka vide što su učinili. U njemu je bila i za vrijeme polaganja zakletve novog predsjednika Lyndona G. Johnsona tokom leta od Dallasa prema Washingtonu u američkom predsjedničkom avionu. Kostim se nije prao u međuvremenu, te su krvave mrlje bile jasno vidljive na njenom desnom rukavu.

Pretpostavlja se da je kostim koštao oko 1.000 dolara. Ovaj najtužniji ružičasti odjevni predmet prije putovanja u Teksas, Jacqueline je nosila šest puta, između ostaloga na putovanju u London godinu dana ranije.

Kostim se danas čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Maryland, gdje ga je dopremila Jacquelina majka Janet Auchincloss oko šest mjeseci nakon atentata. Mrlje od krvi još uvijek nisu očišćene, a kostim će biti dostupan na uvid javnosti 2103. godine.

Još jedna zanimljivost jest činjenica da je šešir Jackie Kennedy nestao. Nakon atentata agent tajne službe uručio ga je predsjedničkoj tajnici, nakon čega mu se gubi svaki trag, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije