Ivo Josipović - muzičar, pravnik, predsjednik (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović - muzičar, pravnik, predsjednik (FOTO)

Josipović i Damir Urban (Foto: Novi list)

Ivo Josipović (51), dugogodišnji predsjednik 25. Muzičkog biennala Zagreb, a uz to sveučilišni profesor, naučnik, kompozitor savremene muzike, pravni stručnjak za Haaški sud, saborski zastupnik i član nekoliko Vladinih odbora i povjerenstava, prisutan je u javnom životu Hrvatske već više od 25 godina, ali u žižu javnosti dospio je tek kada je jasno pokazao zanimanje za predsjedničku kandidaturu što je mnoge iznenadilo, piše nacional.hr.

Naime, niko nije očekivao od uglađenog i po nekima premalo temperamentnog profesora, koji u slobodno vrijeme svira klavir i još nekoliko instrumenata, te piše kompozicije poput "Samba da Camera", "Hiljadu lotosa" i "Tuba ludens" i vodi Muzički binnale, takav potez.



Međutim, Josipović smatra da je došlo vrijeme upravo za takvog predsjednika - mirnog i staloženog. Zato ne iznenađuje što je za lajt motiv ovogodišnjeg jubilarnog 25. muzičkog biennala Zagreb koje je održano u aprilu bila tema Umjetnost i politika, koja sjedinjuje sve njegove interese, zaključuje nacional.hr.

Josipović je autor 85 stručnih radova iz pravnih nauka, objavljenih u knjigama ili časopisima, a napisao je više od 45 kompozicija, koje su izvođene u Hrvatskoj i na inostranim pozornicama, te snimljene na desetak CD-a.

Josipovića prati glas tačne i precizne osobe, s jakom koncentracijom i sposobnošću slušanja, a iako u neformalnim kontaktima nimalo ne izražava tzv. umjetničku razbarušenost, ipak otkriva i svoju drugu, nepravničku i manje službenu stranu. Naime, pije ogromne količine kafe, koju često sam kuha, obožava svoju kćer, supruga mu je vrlo emancipirana žena, a on zadnjih godina fotografskim aparatom intenzivno bilježi najzanosnije trenutke s putovanja, kao što je npr. podvodna flora koja ga fascinira.


Iz porodičnog albuma; nacional.hr

Za sebe kaže da je dobro igrao nogomet i uživao u njemu, a voli ga i danas. Nekada je, kako kaže, dobro igrao i šah. Na kraju mu je ipak drago što je je nakon neprospavane noći, umjesto treniranja nogometa, izabrao muzičku školu koja mu više leži. Slično je "mijenjao" i pravo umjesto fizike, o čijem je studiju razmišljao sve do pred sam kraj gimnazije.


Kao direktor Muzičkog biennala Zagreb, Foto cantus.hr

Kao vrstan muzičar i umjetnik naklonjen avangardi, Josipović je uživao podršku kolega sa pop scene. Službena pjesma njegove izborne kampanje postala je »Put ka sreći« Gorana Bareta, a u raspjevanom »Band Aidu« na glas za Josipovića pozivali su Kemal Monteno, Tamara Obrovac, Damir Urban, Josipa Lisac, Marijan Ban, Sandra Bagarić, Matija Dedić, Alen Vitasović, Vinko Coce, navodi Novi list.

Biografija trećeg predsjednika Republike Hrvatske


- rođen 1957. u Zagrebu gdje je završio Prvu gimnaziju
- 1980. diplomirao pravo, a 1983. kompoziciju na Muzičkoj akademiji kod Stanka Horvata
- 1984. zaposlen na Pravnom fakultetu gdje predaje kazneno procesno pravo i međunarodno kazneno pravo.
- od 1987. do 1997. predavao harmoniju na Muzičkoj akademiji
- od 1991. direktor Muzičkog biennala Zagreb
- 1994. doktorirao iz pravnih nauka
- član Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorska prava
- 2002. član World Academy of Arts and Science
- 2003. zastupnik u Hrvatskom saboru
- 2007. portal Tax-fin-lex proglasio ga najuglednijim pravnimg stručnjakom
- član Državne komisije za ratne zločine i promatrač Vlade RH pri Međunarodnom sudu za ratne zločine;
- član Odbora za zakonodavstvo te za pravosuđe Hrvatskog Sabora;
- član Povjerenstva za sukob interesa
- 2008. proglašen pravnikom godine u Hrvatskoj
- Nagrade: Nagrada Rektora sveučilišta, Sedam sekretara SKOJ-a za umjetnost, Odlikovovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, dvije nagrade Porin, "Boris Papandopulo" za kompoziciju "Tuba ludens"


Tokom kampanje ured je bio i u autobusu (Foto - josipovic.net)


Tokom predizbornog skupa u Dubrovniku, Josipović se susreo sa Zlatkom Lagumdžijom (Foto - josipovic.net)

nacional.hr/novilist.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije