Italia Uno snimila dokumentarac u BiH

Radiosarajevo.ba
Italia Uno snimila dokumentarac u BiH

Najgledanija italijanska TV mreža Mediaset, koja je u vlasništvu premijera Silvia Berlusconija, pokazala je izuzetno zanimanje za projekt istraživanja "Bosanske doline piramida". Ekipa televizije Italia 1 snimila je prvu epizodu ovogodišnje serije Misteri u Bosni i Hercegovini.. Riječ je o jednoj od najpopularnijih TV emisija u Italiji koju prati višemilionski auditorij. Dvije su teme koje obrađuje 90-minutna emisija: fenomen Međugorja i otkriće prvih evropskih piramida u Visokom.

Uvodni kadrovi za storiju o pronalasku piramida započinju riječima naratora na Latinskoj ćupriji u Sarajevu: "Na ovom mjestu je, prije stotinu godina,
ubistvom nadvojvode Ferdinanda promijenjen tok historije. Ponovo se, s otkrićem piramida u Bosni, mijenja svjetska historija."

Zatim slijedi priča o uzbudljivom arheološkom projektu snimanom na betonskim blokovima "Bosanske piramide Sunca", popločanim terasama "Bosanske
piramide Mjeseca", megalitnim blokovima tumulusa u Vratnici te prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela Ravne.

Domaćin gostima iz Italije je bio osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić koji je obilazak piramida završio riječima: "Pozivam Italijane da nam dođu u posjetu. Istovremeno, želimo da mladi iz Italije i oni koji su u srcu mladi, zajedno s nama učestvuju u ovom globalno važnom projektu."

Autor scenarija Ade Capone, jedan od najboljih talijanskih strip scenarista mlađe generacije (našoj javnosti poznatiji kao autor stripa Lazarus Ledd), je izjavio nakon snimanja: "Došli smo s velikim očekivanjima u Visoko. Odavde odlazimo oduševljeni, potpuno uvjereni u postojanje drevnog kompleksa piramida."

Misteri će biti emitiran u petak 13. novembra 2009. u prime terminu u 20 sati.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije