Istražujući Antarktik: Život na brodu "Fram" kroz oči Harisa Čajdina

0
Radiosarajevo.ba
Istražujući Antarktik: Život na brodu "Fram" kroz oči Harisa Čajdina
Foto: Screenshot/Instagram / Haris Čajdin

Haris Čajdin iz Bugojna već pet godina radi kao dio brodske posade norveškog istraživačkog broda "Fram".

Haris nam donosi dio svoje svakodnevnice iz najudaljenijeg dijela svijeta. Kako kaže, ekspedicije na Antarktik mu pružaju mogućnost da istraži neistraženo, ali ida vidi nešto drugačije i novo, prenosi TRT.

"Zdravo raja, Bosanci i Hercegovci i dragi Balkanci. Ja sam Haris, dio ekspedicije koja istražuje Antarktik.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Brod na kojem se ja nalazim trenutno se zove Fram, što znači naprijed. Fram je brod koji je plovio najsjevernije i najjužnije nego ijedan drugi brod. Do pojave Titanika, ovaj brod je bio najpoznatiji na svijetu.

Ekspedicije na Antarktik nama pružaju mogućnost da istražimo neistraženo, da vidimo nešto drukčije i novo. Posebna priča ovog svega je to što pored toga što doprinosimo nauci, mi imamo priliku da vidimo mnogo čega novog u životu.

Antarktika je najveća pustinja na svijetu i poseban je osjećaj biti tu u vrijeme kad se može i to je ova ljeta sezona. Mi kažemo ljeto, a tu je konstantan minus.

Ekspedijcije radimo pomoću zodijaka, tako idemo između leda, idemo na obalu i između životinjskog svijeta.

I svaki put kad sam na palubi ovih dana, razmišljam kako će biti lijepo doći kući, što je ogromna razlika od prije nekih pet, šest godina prije kad sam samo razmišljao gdje ću sljedeće", kaže Haris. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije