Istanbul: Tropske papige opasnost za domaće vrste

0
Radiosarajevo.ba
Istanbul: Tropske papige opasnost za domaće vrste
Foto: AA / Papagaji

Papagaji, specifični za područja sa tropskom klimom, u Istanbulu su stvorili velike kolinije, pa se procjenjuje da ih je u ovom turskom gradu više od 6.000.

Donedavno su tropske papige naseljavale samo istanbulske parkove, a sada stvaraju kolonije u svim dijelovima grada što je zabilježio i fotoreporter Anadolu Agency (AA).

Priča o papagajima u Istanbulu započela saobraćajnom nesrećom 1996. godine, kada se na autoputu prevnuo kamion koji ih je prevozio, kavezi su se polomili, a ptice su pobjegle.

Ornitolozi procjenjuju da se na teritoriji Republike Turske nalazi oko 10.000 jedinki, od čega je više od polovine u Istanbulu. Papagaji pored Istanbula naseljavaju još dvadesetak turskih gradova.

Iako ih je lijepo vidjeti, stručnjaci su zabrinuti jer ova invanzivna vrsta ptica narušava prirodnu ravnotežu, ugrožavajući vrste uobičajene za ovo područje, naročito vrane, vjeverice i šišmiše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije