Islanđanin prvi čovjek s transplantiranim rukama: Danas ide i u teretanu

0
Radiosarajevo.ba
Islanđanin prvi čovjek s transplantiranim rukama: Danas ide i u teretanu
Foto: Instagram/Felix Gretarsson / Islanđanin Felix Gretarsson prvi čovjek s transplatiranim rukama

Nakon gotovo dva i pol desetljeća, Islanđanin Felix Gretarsson (49) je uspio nagovoriti hirurge da na njemu izvedu dvostruku transplantaciju ruku i ramena u 15-satnoj operaciji i to prvoj takve vrste u svijetu.

Felix je preživio strujni udar na radnom mjestu 1998. godine i izgubio obje ruke, nije im bilo spasa, liječnici su ih morali amputirati.

Prije svega 16 mjeseci transplantirane su mu obje ruke, a brzina kojom je ponovno savladao izgubljene vještine poput vježbanja u teretani, bacanja lopte pa i vožnje autom (kojim je naučio upravljati stopalima) je impresionirala njegove hirurge.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Felix je prošao mukotrpno putovanje - nakon amputacije i 54 operacije izgubio je djevojku, karijeru, a patio je i očinski odnos s kćerkama.

Ocu dvoje djece je mnogo toga što u roditeljstvu uzimamo zdravo za gotovo nedostajalo. Međutim, sada napokon ima priliku ponovno zagrliti 24-godišnju kćerku Dilju i 27-godišnju Rebekku. Nježnost je to koju su zadnji put razmijenili kad je Dilja još bila tromjesečna beba.

Dodatno se zbližio i sa svojom unučadi.

"Dok sam ih gledao kako plaču kao bebe bilo mi je neopisivo teško što ih ne mogu primiti u ruke", otkrio je.

Zahvaljujući čvrstom duhu koji ga je vodio kroz stotine sati rehabilitacije, svega šest mjeseci od operacije mogao je micati ramenima, a nakon devet mjeseci uspio je pomicati i prste.

"Doktori to nisu očekivali do druge godine nakon zahvata", sretan je Felix.

Felixu su nove ruke i trud hirurga, uz funkcionalnost, omogućile i sasvim novu perspektivu na život.

"To je postupni proces, osjet se vraća prije funkcionalnosti", otkriva i nastavlja.

"Baš sam jutros vodio pse u šetnju pa sam gurnuvši ruku kroz prozor osjetio povjetarac. Bilo je čudno", dodao je.

Osim što uživa u novonastalom osjećaju samostalnosti u svakodnevnom životu, Felix se nada da će dvostruka transplantacija ruku koja uključuje i ramena ubrzo biti dostupnija i poboljšati kvalitetu života većeg broja ljudi.

"Kad su planirali operaciju, cilj je njome bio omogućiti savijanje desnog lakta, no za lijevi nisu imali previše nade. Usprkos prognozi, sad lagano mičem ramena, laktove, ali i zglobove i prste. To mi je kao da živim u bajci", zaključuje, piše 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije