Indijski pilot postao modna ikona

Radiosarajevo.ba
Indijski pilot postao modna ikona
Pakistansko ministarstvo informisanja / Uhapšeni indijski pilot
Indijski pilot borbenog aviona, kojeg je oborio Pakistan je postao modna ikona u svojoj zemlji, piše CNN.

Zapovjednik zračnih snaga Indije Abhinandan Varthaman je postao simbol napetosti između dvije zemlje.

Nakon što ga je Pakistan pustio na slobodu, njegovi sugrađani su ga slavili kao heroja. Mnogi od njih su odlučili da imaju brkove poput njega.

Modni stil kojeg slijedi Varthaman je postao popularan među muškarcima u cijeloj Indiji. Taj modni izražaj je poznat upravo po njegovom imenu. 

Video snimak Varthamana koji je nastao nedugo nakon njegovog hapšenja je značajno uticao na daljnji razvoj odnosa između Indije i Pakistana. Obje države su prihvatile njegov poziv na mir.

Njegov fizički izgled nije prošao neopaženo i među medijima. Na naslovnici mnogih medija je osvanula fotografija pilota koji se slavi kao nacionalni heroj. 

Dva indijska aviona je Pakistan oborio na području Kašmira 27. februara. Nakon pada je uhapšen pilot Varthaman.

Zračna intervencija druge najmnogoljudnije zemlje u ovoj regiji je uslijedila nakon samoubilačkog napada militanata 14. februara u kojem je ubijeno 40 pripadnika indijskih sigurnosnih snaga. Indijski susjed je na zračnu intevenciju odgovorio angažovanjem svojih zračnih jedinica.

Pakistan je prvog marta oslobodio Varthamana. Premijer ove države Imran Khan je poručio da je to "miroljubivi gest", navodi CNN. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije