Poslužujete sladoled u kuglama i sa kašikom? Nemojte više, ovo je novi način posluživanja...
Stariji od 30 godina sjetit će se da se nekada sladoled prodavao u kartonskim kutijama koje su se potpuno rasklapale, otkrivajući cijeli blok slasne ledene poslastice.
U to doba posluživanje sladoleda u kućnim prilikama podrazumijevalo je rezanje na šnite, jer je malo ko imao pravu slastičarsku kašiku za oblikovanje kuglica. Takve smo mogli jesti samo u slastičarni.
Vremena su se promijenila, kašike za sladoled su se počele nuditi čak i u "sve po osam", a sladoledi su se počeli prodavati u kanticama. I svi smo uživali u kuglicama.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
To više nije dovoljno kul. Poslužujte li sladoled i dalje u kuglicama ili ga, još gore, iz pakovanja vadite običnom kašikom za supu, uopće niste "in". Niko više tako ne servira sladoled - sad ga se poslužuje u obliku duguljastih valjušaka koji se nazivaju quenelle.
Puno ih je lakše oblikovati nego što se čini, a kako to polazi za rukom slavnom chefu Dominiquet Anselu, pogledajte u priloženom videu.
Naravno, sladoled je sladoled, bez obzira kako ga servirali, jeli ga iz fensi zdjelice ili izravno iz pakovanja, ali ako se nađete u prilici da nekoga želite zadiviti, sladoled ćete oblikovati u quenelle. Pokušajte i vi, prenosi Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.