Mnogima se neće svidjeti: Znate li kako nastaje omiljena poslastica - sladoled

2
Radiosarajevo.ba
Mnogima se neće svidjeti: Znate li kako nastaje omiljena poslastica - sladoled
Foto: Pixabay / Ilustracija / Sladoled

Mnogima je sladoled omiljena poslastica, a rijetko ko je upućen kako se on zapravo pravi.

Neki koji su tek sada shvatili kako se zapravo pravi sladoled, ostali su šokirani. Drugi su zgroženi manje poznatim sastojkom koji se nalazi u nekim sladoledima.

Supstanca uglavnom dolazi iz dabrove zadnjice, odnosno 'kesica' koje se nalaze između kičme i osnove repa. Zbog svoje blizine analnim žlijezdama, kastorum je često kombinacija sekreta analnih žlijezda i urina.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Danas, međutim, kastorum čini samo skromnih šest posto ukusa vanile koji se koristi u industriji.

Robert Čilkot, profesor u Centru za istraživanje topikalne isporuke lijekova i toksikologije Univerziteta u Hertfordširu, rekao je da sintetički vanilin čini oko 94 posto svih aroma vanile koji se koriste u prehrambenoj industriji, oko 37.286 tona.

"Dabrovi mogu da odahnu. Njihov doprinos prehrambenoj industriji sada predstavlja mali dio prirodne arome vanile i uglavnom je ograničen na luksuznu hranu i piće. Izvlačenje gnjecave materije iz živog dabra nije najlakši zadatak jer životinje prvo moraju da se pomuze", objašnjava Robert.

Ako možete uočiti ženu na ovoj fotografiji, vaš IQ je iznad prosjeka

Ako možete uočiti ženu na ovoj fotografiji, vaš IQ je iznad prosjeka

"Podižem životinji rep. Ljudi misle da sam luda... ali ja im kažem da su dabrovi i miriše baš dobro", kaže Džoan Kroford, ekologkinja sa Univerziteta Južni Ilinois.

Dabrovi koriste kastorum da privuku partnera i obilježe teritoriju, a mi ga koristimo za dodavanje vanile, maline ili jagode u naš omiljeni desert. Sekreti analnih žlijezda dabrova se takođe nalaze u alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama i slatkišima, između ostalog.

Međutim, na proizvodima u supermarketima, castoreum se opisuje kao "prirodna aroma", prenosi The Sun.

Ilustracija / Sladoled
Foto: Pixabay: Ilustracija / Sladoled

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije