Hrvatica nakon poroda pojela svoju posteljicu: Miksala je s borovnicama

Radiosarajevo.ba
Hrvatica nakon poroda pojela svoju posteljicu: Miksala je s borovnicama
Foto: AICR / Navodno je najbolje plaventu miksati sa borovnicama i šumskim voćem

Kozumacija placente naziva se još i placentofagijom, a sve je popularnija i u Hrvatskoj iako na tu temu ne postoje relevantni naučni članci, piše 100posto.hr.

Hrvatica navodi  da prije opisivanja odluke i iskustva same placentofagije, želi pojasniti  svoju odluku da nakon poroda konzumira posteljicu:

"Fakultetski sam obrazovana, govorim nekoliko stranih jezika, puno putujem po svijetu, privatnik sam, relativno mlada majka, bavim se sportom, ekološkom poljoprivredom za vlastite potrebe, koristim platnene pelene, recikliram apsolutno sve što trošim...član sam nekoliko građanskih udruga, nosim štikle-ponekad, šminkam se i dobro kuham... Znači, normalna sam, zdrava mlada žena."

Odluku da prakticira placentofagiju je donijela u razgovoru i dogovoru sa suprugom čak tri godine prije same trudnoće. Jednu večer gledali su National Geographicovu emisiju "U maternici"  i pitali su se zašto svi sisavci (uključujući biljojede) jedu posteljicu nakon poroda, a ljudi ne. Navodi da tu kreće njihov put u otkrivanje nauke, biologije i same logike koja stoji iza tog neobičnog rituala stručnog naziva placentofagija.

 Veliku je podršku u tome imala od supruga koji je na kraju i pripremio posteljicu, izrezao je na porcije i pripremao svakodnevno "čudotvorni napitak".  Placentu joj jesuprug  miksao sa šumskim voćem i borovnicom.

Ovo je tek jedno iskustvo Hrvatice koja je nakon poroda pojela svoju vlastitu posteljicu. U toj praksi nije nimalo usamljena. Riječ je o relativno mladoj pojavi. Sve je krenulo '60-ih godina prošlog stoljeća kad su žene, u duhu seksualne revolucije, počele živjeti slobodnije i u većem skladu s prirodom. O iskustvima s placentofagijom možete pročitati na 100posto.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije