Hodali su plažom, a onda pronašli 'vampirsko' stvorenje koje ih je zaprepastilo: Kao iz filma

0
Radiosarajevo.ba
Hodali su plažom, a onda pronašli 'vampirsko' stvorenje koje ih je zaprepastilo: Kao iz filma
Foto: Pexels / Ilustracija/Plaža

Posjetitelji plaže su bili zaprepašteni kad su na obali u Ujedinjenom Kraljevstvu ugledali morsko stvorenje veličine djeteta, podsjećajući na gigantskog pješčanog crva iz "Dine".

Fotografija ovog parazitskog bića izazvala je uzbuđenje na Facebooku, dok su gledatelji pokušavali pogoditi o kojoj se vrsti radi. Will Miles, 26-godišnji posjetitelj plaže, opisao je ovo jezivo stvorenje kao ogromnu pijavicu s ustima punim oštrih zuba, koja je pronađena na plaži u Devonu. Stvorenje je ležalo na srednjem dijelu plaže, blizu linije plime i oseke, i procijenjeno je da je dugo oko 78 centimetara - veličine dvogodišnjeg djeteta.

Fotografije prikazuju stvorenje s vitkim tijelom sličnim jegulji i redovima oštrih zubi, što podsjeća na Pennywisea iz horora "IT". Nakon što je podijelio sliku na Facebook grupi za ljubitelje prirode, počele su kružiti brojne teorije o identitetu stvorenja, a mnogi su ga uspoređivali s podzemnim crvima iz romana Dina Franka Herberta, javlja New York Post.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Međutim, otkriveno je da se radi o morskoj lampugi, drevnoj vrsti ribe hrskavice koja se hrani krvlju većih riba i sisavaca. Iako su napadi na ljude rijetki, morska lampuga može se zalijepiti za ljude dok plivaju. Njezin ugriz može biti bolan, a neliječene rane mogu dovesti do infekcije.

Morska lampuga je anadromna riba koja migrira iz slatke u slanu vodu kako bi se mrijestila. Stručnjaci upozoravaju da je njihov broj u opadanju, što pripisuju niskoj kvaliteti vode i barijerama u rijekama gdje se razmnožavaju. U Sjedinjenim Američkim Državama, postala je invazivna vrsta u Velikim jezerima, uzrokujući probleme lokalnim ekosistemima.

Morska Lampuga

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije