Hoće li jedan zagrebački kafić pokrenuti novi trend? Dodatno naplaćuju korištenje terase

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li jedan zagrebački kafić pokrenuti novi trend? Dodatno naplaćuju korištenje terase
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ispijanje kafe (ilustracija)

Uslijed povećanja cijena plina i neizvjesnosti oko dostupnosti energenata zbog rata u Ukrajini, neki su se hrvatski ugostitelji odlučili na neobičan potez.

U jednom zagrebačkom kafiću dodatno se naplaćuje sjedenje pod grijalicama, prenosi RTL. Kafa s grijalicom košta 3.50 KM, a bez 3KM. Svaki gost koji želi sjediti na terasi ispod upaljene grijalice, mora uz račun za konzumaciju platiti i dodatnih pola marke za grijanje.

Zimska kafa mogla bi postati skuplja jer taj će primjer slijediti mnogi.

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Hrvatski mediji objavili "papreni" račun za dva macchiata u splitskom kafiću

Hrvatski mediji objavili "papreni" račun za dva macchiata u splitskom kafiću

"Smatram da su grijalice vani luksuz, po zimi. Mi imamo dovoljno unutrašnjeg prostora, ako neko stvarno želi biti vani na svježem zraku, mi ćemo njemu upaliti grijalice, ali taj dio troška jednostavno moramo prenijeti krajnjem korisniku", rekao je Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Na ovaj potez vlasnik se odlučio zbog većih računa za struju. Jedan kilovat lani je plaćao oko 10 feninga, a ove godine oko 40 feninga.

Oni koji ne žele dodatno platiti sjedenje na grijanoj terasi, mogu ući u kafić na toplo. Ovakav recept za smanjenje troškova ali i opstanak, primijenit će mnogi ugostitelji.

"Što se tiče samih iznosa – hoće li to biti 50 feninga, 1 KM ili možda 25 feninga to definitivno ovisi o odluci poduzetnika koji organizira posao u ovom trenutku. Jednako tako sam siguran da poduzetnici vode računa o iznosima koje naši građani mogu platiti", istiće Ivan Tadić, sekretar Udruženja ugostitelja Zagreb.

Ipak, za neke ugostitelje naplaćivanje grijanja zadnja je opcija.

"Ne možemo dizati cijene da pratimo troškove, i sad to treba pokrivati na razne načine. Ja ću to izbjegavati maksimalno, odnosno konkretno što se tiče grijalica na terasama, nećemo ih naplaćivati ali razumijem svakoga od kolega koji to napravi", istaknuo je Leonard Topić, vlasnik restorana u Zagrebu.

Vlasnik kafića koji će naplaćivati grijalice lani je terasu grijao na plin, ali to mu sada više nije rješenje.

"Jedna grijalica potroši otprilike jednu bocu dnevno, imali smo dvije grijalice. Mjesečno smo ih plaćali od 700 do 1.500 KM, ovisno kako ih koristite", objasnio je Orešković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije