Sarajevom zamirisalo pečeno kestenje, provjerili smo cijene

5
A. S.
Sarajevom zamirisalo pečeno kestenje, provjerili smo cijene
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Pečeni kesteni

Građani Sarajeva, ali i brojni turisti, navikli su da u oktobru prilikom večernje šetnje, mogu kupiti pečene kestenje i uživati u ovom zaštitnom znaku jeseni.

Specifičan miris prženog kestena ‘štipa’ nosnice, a građani u redu čekaju za novu porciju. Kuhani ili pečeni, slani ili slatki, kesteni su uvijek prefini. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba obišla je nekoliko lokacija u gradu na kojima se prodaje pečeno kestenje.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Omiljena jesenja poslastica: Savjeti za pripremu kestenja i trik za lakše čišćenje

Omiljena jesenja poslastica: Savjeti za pripremu kestenja i trik za lakše čišćenje

Zanimljivo, cijena se kreće - zavisno od lokacije - od marke do 2,50 KM za porciju, koja je obično mjera jednog lončića u koji stane oko 20 vrućih kestena.

Najjeftiniji su na Dobrinji i tu porcija iznosi 1 KM. Najskuplji na Vilsonovom šetalištu gdje se "lončić kestena" prodaje za 2,5 KM.

"Znam da ću uprljati ruke, ali se nekako, kada gulim vruće kestene, malo i ugrijem. Zanimljivo mi je, a i šetnja mi je ugodnija. Malo gulimo kestenje, malo pričam s momkom i sve je ljepše", kaže nam Aida, koja sa svojim dečkom čeka uredno u redu da kupi svgoju porciju vručih kestena.

Pečeni kesteni
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Pečeni kesteni

Za one koji vole vruće kestenje guliti u svom domu, gledajući neki dobar film ili nogometnu utakmicu, i za njih smo provjerili cijene.

Situacija na sarajevskim pijacama je sljedeća i mnogo je bolja nego proteklih sedmica kada se  kilogram sirovih kestena plaćao 7 maraka.

Istražili smo na sarajevskoj pijaci: Poskupljenje suhog mesa, stelje i sudžuke. Ovo su nove cijene

Istražili smo na sarajevskoj pijaci: Poskupljenje suhog mesa, stelje i sudžuke. Ovo su nove cijene

"Ako želite prave i krupne marone - onda je cijena pet maraka. One lošije možete kupčiti niže od mene za tri, četiri marke. No, čuvajte se crva...", šali se prodavačica na pijaci Otoka.

Slično je i na drugim dijacama gdje se cijena kilograma sirovog kestena može kupiti za četiri marke. To vam je neki prosjek.

Kako ispeći kestene?

Ako želite savjet za najbolji i najlakši način kako savršeno ispeći kestene u pećnici, zapišite ga - za početak, ne riskirajte suvišne povrede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za hljeb!

Nakon toga kestene stavite u lonac s vodom. Uključite vatru i kuhajte dok voda ne uzavre, a potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stepeni 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije