Analiza: Hobotnice, rakove i jastoge ne kuhajte žive jer osjećaju bol i patnju

2
Radiosarajevo.ba
Analiza: Hobotnice, rakove i jastoge ne kuhajte žive jer osjećaju bol i patnju
Foto: Vecernji.hr / Hobotnica

Britanska vlada naručila je naučnu analizu koja je dokazala da su hobotnice, jastozi i rakovi osjećajna bića, koja mogu iskusiti patnju i bol te ih kao takve ne bi više trebali kuhati žive.

Spomenute životinje zbog toga su stavljene na popis osjećajnih bića koja uživaju zaštitu prema novim zakonima o dobrobiti životinja. Britanska vlada usvojila je amandman na Zakon o dobrobiti (i svijesti) životinja, nakon što je organizacija Viva! zatražila da se definicija "životinje" u njihovom Zakonu ne odnosi više samo na kralježnjake, već da se na popis uvrste i glavonošci te rakove deseteronošci, piše CNN.

U izvještaju stručnjaka London School of Economics analizirano je 300 naučnih studija na temelju kojih se radila procjena dokaza o čulima. Korišteno je osam različitih načina mjerenja osjećaja, uključujući sposobnost učenja, postojanje receptora boli, veze između receptora boli i određenih regija mozga, odgovor na anestetike ili analgetike i ponašanja kao što su reakcija na prijetnju, priliku za nagradu i zaštitu od ozlijeda.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Utvrđeno je kako postoji snažan dokaz osjećaja kod hobotnica i snažan dokaz kod većine rakova. Za druge životinje u ove dvije skupine, kao što su lignje, sipe i jastozi, dokazi su značajni, ali ne i snažni. Ali u izvještaju se i naglašava da ti različiti stepeni dokaza odražavaju razlike u količini pažnje koju su različite životinje dobile od naučnika.

U Velikoj Britaniji trenutno se raspravlja o novom zakonu o dobrobiti životinja, a lokalni resorni ministar Zac Goldsmith naglasio je kako je nauka jasno dokazala da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol zbog čega je logično da budu obuhvaćeni "ovim vitalnim dijelom zakona", piše Morski.hr.

Da su hobotnice inteligentnije nego što ljudi misle dokazano je bezbroj puta, a da se u nepoznatim situacijama snalaze bez problema pokazuje i video u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije