! / Historijski razvod u Kini: Ovakvu odluku suda bivši muž nije očekivao

24. 02. 2021. u 11:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Kinez mora platiti svojoj bivšoj supruzi gotovo osam hiljada dolara za godine neplaćene brige o domaćinstvu, u historijskoj brakorazvodnoj parnici koja je izazvala žestoku raspravu u Kini.

Prema novom građanskom zakonu, koji je stupio na snagu ove godine, bivši supružnici prvi put imaju pravo tražiti naknadu ako su snosili više odgovornosti kod kuće u zajedničkom životu, piše Hina.

Bivša supruga Wang rekla je pekinškom sudu da je u pet godina braka "brinula o djetetu i obavljala poslove, dok (njen tadašnji suprug) Chen nije mario niti je sudjelovao u kućanskim poslovima i jedino je išao na posao".

Podnijela je zahtjev za dodatnu naknadu za kućanske poslove i brigu o djeci, navodi se u sudskom izvještaju od 4. februara. Sud je presudio da je Wang zaista preuzimala na sebe više kućanskih poslova i da joj se treba isplatiti 50.000 juana (7.700 dolara), dati skrbništvo nad djetetom i 2000 juana alimentacije mjesečno.

Wang je prvotno zatražila 160.000 juana, a nakon natpisa lokalnih medija o tom slučaju, pokrenuta je online debata o vrijednosti neplaćenog rada žena u kući. Hešteg "kućanica dobila 50.000 juana naknade za kućanske poslove" imao je do srijede više od 570 miliona pregleda na Weibu - platformi sličnoj Twitteru.

"Žene nikada ne bi trebale biti domaćice...kada se razvedete, ostajete bez ičega. 50.000 juana naknade za kućanske poslove je glupost", piše u jednom komentaru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)