Rasputin: Mistik koji je orgijama do zore žene 'čistio od grijeha'

Radiosarajevo.ba
Rasputin: Mistik koji je orgijama do zore žene 'čistio od grijeha'
Legendarni ruski mistik Grigorij Rasputin bio je slavan po svom nezasitnom seksualnom apetitu, opijanju i užasnim higijenskim navikama, dok su ga na ruskom dvoru poštovali kao "svetog čovjeka" sve dok nije zvjerski ubijen u zavjeri.

Za jedne je bio pravi Mesija, a za druge sam nečastivi. Za neke je bio i ostao pravi svetac, a za druge veliki mag. Jedni su ga smatrali iscjeliteljem i vidovnjakom, dok su ga drugi smatrali da je prevarant i razvratnik te optužili za zavjeru protiv carske obitelji Romanov i njihovo uništenje, piše portal 24sata.

Ovaj monah je imao gotovo natprirodnu moć da utječe na um i volju mnogih ljudi, koju je koristio da ostvari utjecaj na ruski dvor i porodicu posljednjeg ruskog cara.

Ruski car i carica su Rasputina, ubijenog na današnji dan prije sto godina, smatrali svetim čovjekom, božjim poslanikom i bliskim prijateljem. Carica je čak vjerovala da joj se Bog obraćao kroz Rasputina.

Kontroverzni Rasputin u vrlo kratkom vremenu postao jedan od najmoćnijih i najutjecajnijih osoba u Carstvu i lični savjetnik cara Nikolaja II i carice Aleksandre. To mu je uspjelo jer svojim posebnim moćima znao odagnati bol prestolonasljedniku Alekseju koji je bolovao od hemofilije.

Čak ga je u više navrata spasio smrti. Nakon susreta sa Rasputinom dijete ne bi bilo izliječeno, ali bi bilo iscijeljeno. Dječak bi se nakon Rasputinovih seansi digao iz kreveta i to je bilo dovoljno da car i carica počnu Raspućina smatrati svojim duhovnim savjetnikom. Ubrzo se pokazalo da car nijednu odluku, uključujući i one najznačajnije političke odluke, nije više donosio bez Rasputina.

On je tvrdio da ga je Bog odabrao za posebnu misiju, a mnogi su bili uvjereni da je baš Rasputin novi Mesija. On je takvo uvjerenje  ohrabrivao i širio dalje. Ostavio je ženu i djecu i putovao širom Rusije tvrdeći da 'u ime Boga' liječi bolesne , ali isto tako da može prizivati kišu u vrijeme suša. 

Često sam sebe bičevao do krvi, sve radi 'očišćenja' grijeha a najviše od svega je volio preobraćivati "grešnice" na način da bi ih silovao ili orgijao s njima do zore.. 

Izbjegao je smrt kad ga je 1914. godine pokušala ubiti ruska seljanka Jina Guseva, koja mu je zabila nož u trbuh. Dogodilo se to u Sibiru, u njegovom rodnom selu Pokrovsko u kojem je živjela njegova žena i djeca i koju je dolazio posjećivati kad nije bio na ruskom carskom dvoru. Jina Guseva je nakon probadanja Rasputina navodno uzviknula: “Ubila sam Antikrista!”

Ipak, Rasputin od probadanja nožem nije umro, nego je pobjegao niz ulicu, a Jina je pojurila za njim nastojeći ga dotući. Odbio ju je tek udarcem štapa u lice, nakon čega se ona predala policiji. Proglašena je ludom i stavljena u azil za mentalno poremećene. Rasputin se brzo oporavio.

Poživio je još dvije godine, a onda ga je ubila grupa urotnika predvođena knezom Feliksom Jusupovim, caričinim rođakom. Odlučeno je da se taj mračni čovjek zauvijek ukloni..A ni to nije bilo lagano, dobro su se svi mučili dok ga na kraju nisu dokrajčili.

Prvo su pokušali da ga otruju vinom i kolačima punim cijanida, količinom otrova koja je bila dovoljna da ubije petoro ljudi ali otrov nije djelovao. Iako je jeo otrovne kolače i pio otrovno vino, Rasputin nije pokazao znakove trovanja. Zbunjeni i uspaničeni knez Jusupov počeo je pucati u njega iz neposredne blizine. Rasputin je pao na pod naizgled mrtav. Nakon nekoliko minuta ustao je, udario kneza Jusupova i pokušao pobjeći. Ostali su ga zatim uhvatili, istukli palicama, ispalili u njega još metaka, zavezali, te ga bacili u hladnu rijeku Nevu. 

Kada je Rasputinov leš pronađen ustanovljeno je da smrt nije nastupila od otrova i metaka, niti od udaraca po glavi, već od davljenja?! Naime, pluća su mu bila ispunjena vodom, što je pokazalo da nije bio mrtav i da je pružao otpor sve dok se nije utopio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije