Grickanje noktiju pomaže kod alergija

Radiosarajevo.ba
Grickanje noktiju pomaže kod alergija
Nije novost da djeca vole stavljati ruke u usta.

Čak 25 posto djece gricka nokte ili cucla palac, iako im roditelji konstantno govore da to ne rade. Grickanje noktiju je jedna od najružnijih navika, te je veoma nehigijenska. Ali, nova istraživanja pokazuju da grickanje noktiju u djetinjstvu može olakšati alergije u odraslom dobu, piše Time.

Časopis Pediatrics je objavio istraživnje na novozelandskoj i kanadskoj djeci koje je pokazalo da djeca koja cuclaju palac i grickaju nokte imaju manje alergija. Naučnici su pratili grupu od hiljadu osoba od njihovog rođenja do 32. godine starosti. Svakih par godina su ih podvrgli alergo-testovima.

Skoro polovica učesnika, koji nisu cuclali palac ili grickali nokte kao djeca, imali su alergije u odraslom dobu. Alergije su bile 40 posto rjeđe kod osoba koje su imale jednu od ovih navika dok je samo 31 posto osoba koje su imale obje navike, bilo alergično.

Naučnici ovaj slučaj objašnjavaju 'higijenskom hipotezom' koja kaže da se imunitet razvija prilikom izlaganja raznim česticama u djetinjstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije