Grci mijenjaju pravila na plažama: Turisti će im se obradovati, ali imaju i loše vijesti

0
Radiosarajevo.ba
Grci mijenjaju pravila na plažama: Turisti će im se obradovati, ali imaju i loše vijesti
Foto: Pexels / Grčka

Vlada Grčke odlučila je da stane na put prenatrpanim plažama sa mnogo ležaljki i ugostiteljskih objekata. Najavljuje da više neće biti plaža na kojima turisti ne mogu da postave sopstveni suncobran i rašire peškire.

Na najvećem broju plaža, polovina njene površine mora biti dostupna svima, dok u drugoj polovini mogu biti ležaljke i suncobrani koji pripadaju kafićima, kaže za RTS direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

S druge strane, u Grčkoj je poskupjela boravišna taksa, pa se očekuje da i cijene smještaja budu nešto više.

Mađarska je jedina članica EU koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Mađarska je jedina članica EU koja je glasala protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Moram da kažem da je ovo inicijativa, jer je još uvek nismo dobili zvanično, ali neki mediji su već preneli u Grčkoj i ovdje, pa da verujemo da će to zaista tako biti", rekao je Seničić za RTS.

Prema njegovim riječima, na najvećem broju plaža, polovina površine mora biti dostupna svima, dok druga polovina može biti zauzeta nekim objektima, ležaljkama – onim na što su turisti najčešće navikli.

"Na plažama u posebnim cjelinama, takozvanim 'ekološkim natur' sredinama, a ima ih i na sjeveru Grčke gdje boravi najveći broj naših ljudi, samo 30 posto mogu biti zauzete nekim objektima, a 70 posto će biti dostupna svima", rekao je Seničić.

Iznajmljivačica opisala kako je doskočila neurednim gostima: 'Izbila sam im skoro 2.000 KM'

Iznajmljivačica opisala kako je doskočila neurednim gostima: 'Izbila sam im skoro 2.000 KM'

Na pitanje da li će to uticati na porast cijena ležaljki, s obzirom na to da će ih biti manje, Seničić kaže da to zavisi od poslovne politike. Na najvećem broju plaža u Grčkoj do sada je bila praksa da koristite ležaljku uz suncobran i nije bilo obavezno plaćanje, već da konzumirate nešto sa bara.

"Ali svakako, taj trošak koji je, recimo, na nivou tri do pet eura bio dnevno, sada će se to smanjiti i to nije tako mali iznos", rekao je Seničić i dodao da bi to trebalo da zaživi od ove sezone.

Za turiste je važna informacija i da je od 1. januara ove godine Grčka uvela i izmene o boravišnim taksama. Sada se taj raspon kreće od 1,5 do 10 eura.

Ovo je za ne povjerovati: Ljetovali kao iz snova, a marke nisu potrošili

Ovo je za ne povjerovati: Ljetovali kao iz snova, a marke nisu potrošili

"I do sada smo imali te takse, koje su bile negde 50 odsto jeftinije, negde čak tri puta. Najjeftinije i dalje ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu, po jednom apartmanu, dakle ne po osobi, nego po smeštajnoj jedinici. Dakle pet evra za 10 dana, sada je to 1,5 evra dnevno, znači biće 15 evra, nije drastična razlika", rekao je Seničić.

I hotelske usluge će, navodi Seničić, poskupjeti za onoliko koliko je taksa.

"Od hotela sa dvije zvezdice gde je to tri eura, pa do hotela sa pet zvezdica gde je to 10 eura, ali govorimo o sobama. Dakle, o svima koji borave u tim sobama. Za 10 dana, taj trošak će biti od nekih 30 do 100 eura u zavisnosti od hotela", naveo je Seničić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije