Gradi se hotel u svemiru: Pogledajte kako će izgledati i kad se otvara

Radiosarajevo.ba
Gradi se hotel u svemiru: Pogledajte kako će izgledati i kad se otvara
Foto: Fondacija Gateway / Svemirska stanica Von Braun

Voljeli biste otići na godišnji odmor u svemir? Naravno da biste - a uskoro ćete za to dobiti i dosad neviđenu šansu.

Naime Fondacija Gateway trenutno završava dizajn prvog komercijalnog hotela u svemiru, koji će biti nešto između luksuznog kruzera i, za one koji se sjećaju, letjelice Discovery One iz kultnog filma 2001: A Space Odyssey (2001: Odiseja u svemiru).

Hotel će se zvati Svemirska stanica Von Braun, a cilj je da omogući posjetu svemiru svima. U hotelu će se nalaziti barovi, restaroni, a imat će i sopstveno gravitaciono polje kako gosti ne bi besciljno lebdjeli. Pa ćete tako moći koristiti trampoline, igrati košarku i penjati se na umjetne stijene.

Plan im je otvoriti hotel do 2025. godine i sedmično imati oko stotinu posjetitelja. 

Tim Alatorre, glavni arhitekt dizajna za Von Braun Svemirsku stanicu, za magazin Dezeen je izjavio:

"Bit će to samo još jedna opcija koju ćete moći odabrati za svoj godišnji odmor, kao da idete na krstarenje ili u posjetu Disneylandu."

No, kako su troškovi gradnje ovako nečega "volšebnog" izrazito visoki, svi pretpostavljaju da će cijene biti samo za one prilično dubokog džepa. Ipak, iz kompanije navode da svemirski turizam žele učiniti dostupnim za sve. 

Kompanija za gradnju koristi tehnologiju uz pomoć koje je izgrađena i Međunarodna stanica u svemiru, ali koristit će svoju tehnologiju za umjetnu gravitaciju, uz pomoć rotirajućeg, cirkularnog dizajna hotela. 

Hotel će zapravo biti "kotač", čiji prečnik će biti 190 metara, koji će se rotirati kako bi stvorio gravitacionu silu sličnu onoj na Mjesecu. Okolo "kotača" nalazit će se 24 odvojena modula za spavanje.  Pojedini moduli bit će prodani za privatne rezidencije, a neki će se koristiti i za naučne svrhe. Fondacija očekuje da će na stanici biti oko 400 ljudi.

Ista kompanija počela je planirati i gradnju prvog naselja u svemiru, The Gatewaya, u kojem će živjeti 1400 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije