Građani na meti telefonskih prevaranata

Radiosarajevo.ba
Građani na meti telefonskih prevaranata
Pametni telefoni evidentiraju zemlje iz kojih stiže dolazni poziv, tako je i čitateljica Slobodne Dalmacije je na propuštenim pozivima na svom telefonu vidjela da dolaze iz državice Venuatu i shvatila je da je riječ o prevari.

"Pomogla sam se "Googleom i shvatila da su mi pozivi upućeni iz otočne države u jugozapadnom dijelu Pacifika. Na poslu su me zezali da sam se trebala javiti jer sam možda od daljnjeg rođaka naslijedila bogatstvo", kazala je I. S.

Naime, Vanuatu je poznat i kao jedna od svjetskih poreznih oaza.

Smatra I. S. da je odgovorila na poziv da bi joj prevaratni "nabili" impulse i poharali račune. NAvodno je princip da telefon zazvoni jednom tako da nemaš šanse da se javiš, a ljudi koji ne gledaju pozivne brojeve, vide da ih je neko zvao i bez razmišljanja biraju nepoznati broj, piše Slobodna Dalmacija.

Iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti(HAKOM) obavijestili su građane da imaju saznanja o pokušaju prevare preko poziva upućenih s Vanuatu, te da su od operatera hitno tražili blokadu sporne numeracijie, kako bi zaštitili potrošaće.

"Najbolja zaštita od neželjenih iznosa računa je ignoriranje takvih poziva, odnosno ne uzvraćanje propjuštenog poziva. Informaciju o pokušaju zloupotrebe elektronskih komunikacija dobili smo od korisnika i zbog toga ističemo da je od velike važnosti da korisnici uvijek prijave takve brojeve, kako bi stigli na vrijeme reagirati, što se u ovom slučaju pokazalo korisnim", poručili su iz HAKOM-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije