Gotovo netaknute olupine brodova starih više od 300 godina pronađene na dnu Baltičkog mora

0
Fena
Gotovo netaknute olupine brodova starih više od 300 godina pronađene na dnu Baltičkog mora
Foto: Printscreen / Fena / Brodovi gotovo netaknuti

Danski istraživači pronašli su tri dobro očuvane brodske olupine u Baltičkom moru, a stručnjaci Pomorskoga ratnog muzeja u Thyborønu procijenili su da su brodovi stari više od 300 godina, prenosi Euronews.

Stručnjaci muzeja su kazali da su dvije olupine gotovo sigurno nekadašnji nizozemski teretni brodovi, dok je treći i najveći vjerojatno skandinavski brod.

Sva su tri broda pronađena na dubini od oko 150 metara, potvrdio je muzej.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Prošlo je 100 godina od otkrića: Tutankamon - najpoznatiji faraon na svijetu

Prošlo je 100 godina od otkrića: Tutankamon - najpoznatiji faraon na svijetu

Olupine stoje kao brodovi duhovi gotovo netaknuti u potpunom mraku na morskom dnu i izvan dosega modernih ribarskih plovila.

"Bilo je fantastično kada smo na ekranu ugledali olupine nakon što smo na morsko dno poslali podvodnog robota", rekao je vođa ekspedicije i direktor Morskog ratnog muzeja Jutland, Gert Normann Andersen.

Za razliku od područja Sjevernog mora, gdje bi se svaka olupina raspala u rekordnom vremenu, u Baltičkom moru brodovi su često vrlo dobro očuvani, rekao je Andersen.

Pojasnio je da je to zato što ni crvi ni ostale životinje koje uništavaju drvo ne uspijevaju živjeti na tolikoj dubini u Baltičkome moru, gdje je pH vrijednost morske vode prekisela i premalo je kisika.

"Ronio sam cijeli život i pregledao sam stotine olupina, ali nikada nisam vidio ništa slično. Brodovi su stajali dole na dnu kao da su jučer napušteni", kazao je Andersen.

Ekspedicija, sa ukupno 27 učesnika, krenula je sa ciljem da istraži raspadnute olupine i materijale pod vodom.

"Ali niko nije očekivao da ćemo pronaći olupine koje su tako dobro očuvane", rekao je Andersen.

Podvodni robot opremljen naprednom kamerom iznio je hiljade slika na površinu i sa velikom preciznošću reproducirao je virtuelnu sliku olupina onakvih kakve zaista izgledaju na dnu mora.

"Slike su toliko detaljne da imate osjećaj da možete hodati oko broda koji je potonuo prije nekoliko stotina godina", dodao je Andersen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije