Goran Bregović: U BiH ne bilo rata da smo uzeli 15 posto glasova

Radiosarajevo.ba
Goran Bregović: U BiH ne bilo rata da smo uzeli 15 posto glasova
/ Foto: Nedeljnik
Goran Bregović, najpoznatiji muzičar s prostora bivše Jugoslavije, dao je veliki intervju za srbijanski magazin 'Nedeljnik'.

Osnivač najpopularnije rok-grupe na našim prostorima otvoreno je govorio kako se od 18. godine borio s drogom. Bregović je objasnio da, dok je stvarao hit albume Bijelog dugmeta, u ugovoru je imao posebnu stavku po kojoj je diskografska kuća 'Jugoton' bila zadužena da mu doprema drogu.

"Kad je privatnik kupio diskografsku kuću 'Jugoton' koja je izdavala albume 'Bijelog dugmeta', onda su odjednom ušli u knjige i pronašli u računima 'Bijelog dugmeta' iz Londona velike svote zavedene pod imenom 'flowers and sweets'. Moj kokain se fakturisao u 'Jugotonu' kao 'cvijeće i slatkiši'", ispričao je Brega.

U svojoj bogatoj karijeri svirao je čak i za predsjednika Josipa Broza Tita, ali se ova epizoda završila neslavno.

"Pozvali su nas da sviramo Titu za Novu godinu. Ali kako je Tito poslije pet sekundi naše svirke zapušio uši, skinuli su nas sa bine poslije nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao za državni projekat", objasnio je Bregović.

Kraj grupe "Bijelo dugme" poklopio s krajem Jugoslavije, a Bregović je neuspješno pokušao da sačuva šta može.

"Nismo bili samo Kusta i ja u toj predizbornoj kampanji u Bosni pred prve višestranačke izbore. Svi smo bili u istoj stranci Ante Markovića, od Milorada Dodika do Harisa Džinovića, a na kraju smo dobili 2,7 posto glasova. Nije bilo intelektualca koji nije upro da dobijemo 15 posto glasova i sa tih 15 posto ne bi bilo rata. Niko nije bio impresioniran Antom Markovićem, ali je on jedini imao partiju koja je nudila nešto van ratnih programa. Ove tri nacionalne stranke imale su ratne programe. Sjećam se kako idemo Abdulah Sidran i ja u neke selendre. On recituje, a ja pjevam 'Ima neka tajna veza'. Taj rat se ne bi desio da smo uzeli 15 posto, ali treba znati da se taj rat desio iz skupštine. Stigao je iz skupštine jer je izglasan u njoj", ispričao je Bregović.

S početkom rata u Jugoslaviji Bregović tvrdi da je izgubio sve i da je imao paničan strah od siromaštva.

"U jednom trenutku sam bio bogata zvijezda. Stan, automobil Jaguar, kuće, brod, vikendice... I kada je počeo rat, doživio sam strah. Jer, kad odjednom sve izgubi, onda se čovjek zaista uplaši. Moj čitav kapital je tada bio 100.000 dolara na računu, ali to je u mojoj situaciji bilo panično siromaštvo. Možda će neko ko ovo čita reći: 'Brega, imao si sto soma, ja ih nikad nisam vidio', ali za nekog ko je dan ranije imao mnogo više to jeste panika."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije