Google danas slavi 21. rođendan, a evo i kako je sve krenulo

Radiosarajevo.ba
Google danas slavi 21. rođendan, a evo i kako je sve krenulo
Screenshot / Doodle

Kompanija Google proslavlja svoj 21. rođendan i tim povodom je na naslovnoj stranici pretraživača postavljen "retro" Doodle.

Sličica na naslovnoj (Doodle) pokazuje kako je izgledao tipični desktop računar prije 21 godinu, kada su studenti Stanforda Larry Page i Sergey Brin osnivači Googla, objavili rad pod nazivom The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine.

Osnivači Google na ideju su došli u garaži, a htjeli su napraviti pretraživač koji će filtrirati najbolje informacije za traženi pojam. Prvo su napravili pretraživač imena BackRub, a onda su odlučili promijeniti ime.

Ime dolazi od riječi gogool koje označava broj 10 na stotu potenciju. Zakupili su domenu Google.com 1997. godine, a potom je, godinu dana kasnije, pretraživač krenuo s radom. Google ima mnogo svojih ogranaka.

Google Earth je program koji omogućuje virtualni 3D prikaz Zemljine površine, svemira i mora, a postoji od 2001. godine, Google Maps, odnosno digitalne mrežne karte, postoje od 2005. godine. S druge strane, Google Street View uključuje interaktivnu šetnju ulicama širom svijeta, a nastala je 2007. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije