Genijalna karta: Zaboravite '92., gdje ste bili prije 750 miliona godina?

Radiosarajevo.ba
Genijalna karta: Zaboravite '92., gdje ste bili prije 750 miliona godina?
Ako ste se ikad pitali gdje je vaš dom bio na Pangei, superkontinentu koji je postojao prije 250 miliona godina, sada možemo i to jer to omogućava nova interaktivna karta na kojoj možemo današnje lokacije pratiti kroz 750 miliona godina historije.

Googleove Karte omogućile su nam da jednostavno vidimo gdje se nalazi praktično svaka adresa na kugli zemaljskoj.

 Ancient Earth (Drevna Zemlja) je 3D vizualizacija planeta koju je napravio Ian Webster, koji vodi i najveću bazu slika dinosaura.

U osnovnom prikazu karta će vam pokazati kako je Zemlja izgledala prije 240 miliona godina, u vrijeme trijasa.

Ovo je prvo i najkraće razdoblje ere dinosaura u kojem su se oni počeli javljati. Svi su kontinenti bili spojeni u Pangeu, a upišete li u tražilicu neku adresu, karta će vam pokazati gdje se ona nalazi. Po prikazu svijeta baš i nije lako shvatiti gdje se što nalazi, pa je Webster ubacio i sloj koji pokazuje današnje granice. 

U izborniku možete otputovati 750 miliona godina u prošlost, gdje je zbog tektonike teže vidjeti određene lokacije, a za svako razdoblje vidjet ćete i kratki opis.

Kako bi karta bila jasnija s desne strane možete isključiti prikaz oblaka. S iste strane je i padajući izbornik u kojem možete kliknuti na pojavu prvih kopnenih biljaka i životinja, hominida ili primata te otputovati u to razdoblje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije