Genetika utječe na čulo okusa

Radiosarajevo.ba
Genetika utječe na čulo okusa
Svi se razlikujemo kako po psihičkim i fizičkim karakteristikama, tako i po ukusima u muzici, književnosti i hrani.

Nova istraživanja pokazuju da genetika ima veliki utjecaj na naš izbor hrane. Stručnjaci smatraju da ako dvije osobe jedu iz istog tanjira, one ne moraju nužno osjetiti isti okus, piše Eat This.

Gorko ili ne: Povrće poput kelja, brokula, karfiola i rotkvice sadrže supstancu pod nazivom PTC (phenylthiocarbamide). Ova supstanca je izrazito gorka. Na sreću, istraživanja pokazuju da čak 70% populacije ne može da osjeti ovu supstancu. Za ostalih 30% ovo povrće može biti nepodnošljivo gorko.

Osjetljivost: Neki su u stanju da razlikuju različite vrste vina, dok drugi miješaju vino sa likerom jer imaju osjećaj da je istog okusa. Za ovu razliku su krivi receptori ukusa na vašem jeziku. U istraživanju, koje je proveo Tim Hanni, pokazalo se da različiti ljudi mogu imati između 500 i 11.000 receptora okusa. Zbog ovoga su neke osobe izbirljivije i mogu lakše da otkriju koji su sastojci korišteni u vinu, supi i drugoj hrani, dok drugima to jednostavno ne polazi za rukom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije