Futuristički projekti: Pogledajte kako izgleda kuća koja prkosi gravitaciji

0
Radiosarajevo.ba
Futuristički projekti: Pogledajte kako izgleda kuća koja prkosi gravitaciji
Foto: Printscreen / Youtube / Dizajnirana kuća

Robert Harvey Oshatz mnogo je više od arhitekta.

On je autor jedinstvenih objekata koji imaju upečatljiv odnos sa svojim prirodnim okruženjem, zbog čega ga se često naziva umjetnikom i mađioničarom - sjetimo se samo kuće na drvetu u prekrasnom šumovitom kraju Portlanda o kojoj se prije deset i više godina pisalo na sve strane.

Naime, Oshatz vjeruje da kuća treba odgovarati zemljištu i stanovnicima, što uglavnom rezultira futurističkim projektima.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Takav je i njegov porodični dom koji naizgled prkosi gravitaciji, "lebdeći" iznad strmog obronka uz rijeku Willamette u gradu Lake Oswego u Oregonu.

Kirsten Dirksen, producentica i kreatorica sadržaja, ovih je dana na društvenim mrežama objavila video snimljen u Oshatzovom domu. Nju je kuća podsjetila na usidren svemirski brod, a Oshatz se prisjetio kako parcela u početku nije ni bila u prodaji jer su tadašnji vlasnici smatrali da je toliko strma da se na njoj ništa ne može sagraditi.

Kako se riješiti ustajalog mirisa u stanu ili kući

Kako se riješiti ustajalog mirisa u stanu ili kući

Zbog toga su mu prodali zemljište za povoljan iznos, a onda je on "izvukao čarobni štapić" i pokazao da se može graditi. I to kako!

Osmislio je stambeni objekt ljevkastog oblika koji, smješten na uzbrdici, gledajući u krošnje stabala i ptice, pruža osjećaj lebdenja, poput ptice u vazduhu. Oshatz je cijeli projekt ranije već opisao kao "eksperiment s osjećajem".

Na najnižoj razini je mali studio, dvije dječje sobe su na srednjoj razini, gdje je i ulaz u kuću, dok je gornji nivo rezervisan za porodična okupljanja uz veliki zajednički otvoreni prostor koji se sastoji od kuhinje, boravka i blagovaonice, pružajući spektakularan pogled na rijeku, obližnju planinu i izlazeće sunce. Na tom je nivou i glavna spavaća soba.

Kirsten Dirksen je saznala i zanimljivu informaciju: kuću su gradili nekvalifikovani radnici, odnosno djeca koja su odustala od škole i bivši ovisnici koji nisu imali nikakvog iskustva u gradnji, piše Jutarnji.hr.

Što joj je Oshatz još ispričao, pogledajte u videu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije