Naučnici zaprepašteni: Studija pokazala da se rak može razvijati "gotovo beskonačno"

0
Hina
Naučnici zaprepašteni: Studija pokazala da se rak može razvijati "gotovo beskonačno"
Foto: Pexels / Istraživanja naučnika pokazala novu analizu o tumoru

Analiza bez presedana o tome kako rak raste otkrila je "gotovo beskonačnu" sposobnost tumora da se razvijaju i prežive, kažu naučnici, a prenosi BBC.

Rezultati praćenja raka pluća tokom devet godina priredili su "iznenađenje" i "zaprepaštenje" naučnom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.

Zaključili su da je potrebno više se usredotočiti na prevenciju, s malo vjerovatnim "univerzalnim" lijekom u skorije vrijeme. Britanski Cancer Research kaže da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti. 

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Najdublja analiza o razvijanju raka i uzrocima širenja

Studija pod nazivom TracerX pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i šta uzrokuje njegovo širenje. Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tokom vremena - nisu fiksni i nepromjenjivi. Mogu postati agresivniji: bolji u izbjegavanju imunološkog sistema i sposobniji da se šire po tijelu.

Najavljena revolucionarna vakcina: Mogla bi spasiti milione života od najtežih bolesti

Najavljena revolucionarna vakcina: Mogla bi spasiti milione života od najtežih bolesti

Tumor počinje kao jedna oštećena stanica, ali postaje mješavina miliona stanica koje su mutirale na pomalo različite načine. TracerX je pratio tu raznolikost i kako se ona mijenja tokom vremena kod pacijenata s rakom pluća.

Studija bez presedana

"To nikada prije nije učinjeno u ovoj mjeri", rekao je profesor Charles Swanton s Instituta Francis Crick i Sveučilišnog koledža u Londonu. Više od 400 ljudi - liječenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji - imalo je biopsiju različitih dijelova raka pluća kako je bolest napredovala.

"Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi", rekao je profesor Swanton za BBC pa dodao: "Ne želim zvučati previše depresivno u vezi ovoga, ali mislim - s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može evoluirati i vrlo velik broj stanica u kasnom stadiju tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi stanica - da je postizanje izlječenja kod svih pacijenata u kasnom stadiju bolesti težak zadatak."

Ne odgađajte preglede: Ovih 11 znakova mogu ukazivati na rak

Ne odgađajte preglede: Ovih 11 znakova mogu ukazivati na rak

"Nećemo moći stvoriti univerzalne lijekove"

"Mislim da nećemo moći stvoriti univerzalne lijekove", istaknuo je Swanton pa dodao: "Ako želimo ostvariti najveći učinak, moramo se usredotočiti na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva."

Debljanje, pušenje, alkohol i loša prehrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u tijelu također se smatra načinom prevencije raka. Upala je vjerovatno objašnjenje zašto onečišćenje zraka uzrokuje rak pluća i upalne bolesti crijeva koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

Evolucijska analiza objavljena je u sedam odvojenih studija u časopisima Nature i Nature Medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije