Najavljena revolucionarna vakcina: Mogla bi spasiti milione života od najtežih bolesti

1
Radiosarajevo.ba
Najavljena revolucionarna vakcina: Mogla bi spasiti milione života od najtežih bolesti
Foto: Pexels / Vakcinacija, Ilustracija

Farmaceutske kompanije tvrde da bi revolucionarna vakcina protiv raznih bolesti, među kojima se nalazi i rak, moglo spasiti milione života širom svijeta. Očekuju da će biti spremno do kraja ove decenije.

Milioni života mogli bi se spasiti revolucionarnom novom vakcinom za niz bolesti uključujući i rak. Jedna od vodećih farmaceutskih kompanija je objavila kako je uvjerena da će lijekovi za rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti i druga stanja biti spremni do 2030.

Doktor Paul Burton, glavni medicinski direktor farmaceutske firme Moderna, rekao je kako vjeruje da će firma moći ponuditi takve tretmane za svaku vrstu bolesti za samo pet godina.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

"Imat ćemo tu vakcinu i bit će vrlo učinkovito i spasit će stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći ponuditi personalizirane vakcine protiv raka protiv više različitih vrsta tumora ljudima diljem svijeta", rekao je Burton, prenosi Dnevnik.hr.

Molekula mRNA daje upute stanicama da stvaraju proteine. Ubrizgavanjem sintetičkog oblika, stanice mogu ispumpati proteine ​​za koje želimo da naš imunološki sustav udari. Vakcina protiv raka temeljena na mRNA upozorila bi imunološki sistem na rak koji već raste u tijelu pacijenta, tako da ga može napasti i uništiti, bez uništavanja zdravih stanica.

NASA objavila spisak: Ovo su astronauti koji se vraćaju na mjesec nakon 50 godina

NASA objavila spisak: Ovo su astronauti koji se vraćaju na mjesec nakon 50 godina

To uključuje identificiranje fragmenata proteina na površini stanica raka koji nisu prisutni na zdravim stanicama i koji će najvjerojatnije pokrenuti imunološki odgovor, a zatim stvaranje dijelova mRNA koji će tijelu dati upute kako ih proizvesti.

Prvo, doktori uzimaju biopsiju pacijentovog tumora i šalju je u laboratoriju, gdje se njegov genetski materijal sekvencira kako bi se identificirale mutacije koje nisu prisutne u zdravim stanicama. Algoritam strojnog učenja zatim identificira koje su od ovih mutacija odgovorne za poticanje rasta raka. S vremenom također uči koji će dijelovi abnormalnih proteina koje kodiraju ove mutacije najvjerojatnije pokrenuti imunološki odgovor. Zatim se proizvode mRNA za antigene koji najviše obećavaju i pakiraju u personaliziranoj vakcini.

NASA upozorava: "Odbjegla crna rupa hara svemirom - ovakvo nešto dosad nismo vidjeli'

NASA upozorava: "Odbjegla crna rupa hara svemirom - ovakvo nešto dosad nismo vidjeli'

U januaru je Moderna objavila rezultate kasne faze ispitivanja svoje eksperimentalne mRNA vakcine za respiratorni sincicijski virus sugerirajući da je 83,7 posto učinkovito u sprječavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih u dobi od 60 godina i starijih.

Na temelju ovih podataka, američka Uprava za hranu i lijekove dodijelila je vakcini oznaku revolucionarne terapije, što znači da će njegova regulatorna revizija biti ubrzana. U februaru je FDA dodijelila istu oznaku Moderninom personaliziranoj vakcini protiv raka, na temelju nedavnih rezultata kod pacijenata s melanomom raka kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije