NASA objavila spisak: Ovo su astronauti koji se vraćaju na mjesec nakon 50 godina

0
Radiosarajevo.ba
NASA objavila spisak: Ovo su astronauti koji se vraćaju na mjesec nakon 50 godina
FOTO: Pixabay / Ilustracija

NASA je objavila koji astronauti će letjeti na Mjesec tokom nadolazeće misije svemirske agencije Artemis II, a to su prvi ljudi koji će otići na Mjesec u više od 50 godina.

Misija će uključivati četveročlanu posadu koja će letjeti do i oko Mjeseca prije nego što se vrate na Zemlju, što je uzbudljiv sljedeći korak u našim naporima da konačno vratimo ljude na mjesečevu površinu prije kraja decenije — ako sve bude išlo po planu.

Četveročlana ekipa uključuje neka značajna imena.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Astronaut i pilot Victor Glover, koji je tri puta letio u svemir, uključujući i vožnju na SpaceX-ovoj misiji Crew Dragon, nalazi se među četiri člana tima.

U timu je i Reid Wiseman, zapovjednik i NASA-in astronaut, koji je prvi put poletio u svemir 2011., kao i Christina Koch, koja je u svemiru provela kumulativno 328 dana, te kanadski astronaut Jeremy Hansen, koji još nije letio u svemir ali bi mogao postati prvi neamerikanac koji je letio na Mjesec, kako ističe Space.com.

Misija bi trebala biti organizovana krajem sljedeće godine na NASA-inoj svemirskoj letjelici Orion, koja će biti poslana prema gore pomoću rakete agencije Space Launch System.

Tokom deset dana, posada tehnički nikada zapravo neće ući u Mjesečevu orbitu, već će umjesto toga ostati u zemljinoj gravitacijskoj jami dok obavlja svoj prelet i "hibridni slobodni povratak", što će uključivati korištenje Mjesečeve gravitacije za gađanje kapsule oko njene udaljenostii i povratak na Zemlju.

Posada će također testirati Orionove sisteme za održavanje života i navigacijske sisteme prije nego krene na svoju misiju.

Slijedeći Artemis II bit će prvi pokušaj slijetanja astronauta na mjesečevu površinu u blizini južnog pola, a ova još ambicioznija misija okvirno je zakazana za decembar 2025. - opet, ako sve bude išlo po planu.

NASA uspostavlja novi ured za svemirska putovanja: Korača se ka putovanju na Mars

NASA uspostavlja novi ured za svemirska putovanja: Korača se ka putovanju na Mars

Kao što je pokazao Artemis I, koji je uspješno lansirao kapsulu Orion bez posade na Mjesec i natrag, NASA je ozbiljna u svojim ambicijama da prvi astronauti slete na Mjesec po prvi put od misije Apollo 17 prije nešto više od 50 godina.

Dakle, jedino ima smisla 'spakovati' prvu misiju s posadomkoju čine najiskusniji pojedinci u poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije