ChatGPT o bh. fudbalu: Hadžibegić i Sušić u najboljoj postavi svih vremena, a gdje je igrao Osim?

1
Radiosarajevo.ba
ChatGPT o bh. fudbalu: Hadžibegić i Sušić u najboljoj postavi svih vremena, a gdje je igrao Osim?
Foto: Wikipedia / Ivica Osim, Vahid Halilhodžić, Edin Džeko, Faruk Hadžibegić

Aplikaciju ChatGPT je razvila kompanija OpenAI, uz finansijsku pomoć Microsofta, bazirana je u potpunosti na umjetnoj inteligenciji (AI).

U Microsoftu su toliko sigurni u ChatGPT da su ga povezali s Bingom, njihovim pretraživačem koji je najveća konkurencija Googleu.

ChatGPT-u smo postavili nekoliko pitanja o bh. fudbalu, imao je 'zanimljive' odgovore.

CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju

CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju

Na pitanje "Koja je najbolja postava fudbalera iz BiH?" odgovorio je:

"Postoji mnogo talentiranih igrača iz BiH koji igraju na visokoj razini u klubovima širom svijeta. Kao jezični model, ne mogu dati subjektivno mišljenje o tome tko bi trebao biti u najboljoj postavi, jer to ovisi o mnogim čimbenicima poput taktike, pozicije i strategije. Međutim, mogu vam dati nekoliko imena popularnih i talentiranih fudbalera iz BiH, koji bi mogli biti dio najbolje postave:

Edin Džeko: napadač, igra za Inter iz Milana i za reprezentaciju BiH.
Miralem Pjanić: vezni igrač, igra za Paris Saint-Germain i za reprezentaciju BiH.
Sead Kolašinac: lijevi bek, igra za Schalke 04 i za reprezentaciju BiH.
Asmir Begović: golman, igra za Everton i za reprezentaciju BiH.
Vedad Ibišević: napadač, igra za Schalke 04 i za reprezentaciju BiH.
Senad Lulić: lijevi vezni, igra za Lazio i za reprezentaciju BiH.
Edin Višća: napadač, igra za Istanbul Başakşehir i za reprezentaciju BiH.
Amer Gojak: vezni igrač, igra za Ludogorets Razgrad i za reprezentaciju BiH.

Ovo su samo neka od imena igrača iz BiH koji su trenutno u formi i igraju na visokoj razini. Međutim, kao što sam spomenuo, ovo nije konačna lista i može se mijenjati ovisno o različitim čimbenicima".

Nastavili smo pitanjem "a najbolja postava fudbalera iz BiH svih vremena?".

"Izbor najbolje postave fudbalera iz BiH svih vremena je subjektivan i ovisi o mnogim čimbenicima poput taktike, formacije i strategije. Međutim, evo nekoliko imena koja se često spominju kao najbolji igrači iz BiH svih vremena:

Safet Sušić: bio je član francuskog kluba Paris Saint-Germain i igrao za reprezentaciju Jugoslavije i kasnije za reprezentaciju BiH. Smatra se jednim od najboljih igrača s ovih prostora u povijesti nogometa.
Predrag Pašić: igrao je u klubovima kao što su Crvena Zvezda, Toulouse i Montpellier i jedan je od najboljih igrača iz BiH u svim vremenima.
Hasan Salihamidžić: igrač koji je svoju karijeru gradio u Bayernu iz Muenchena i bio je dugogodišnji član reprezentacije Njemačke, ali je također rođen u BiH.
Džemaludin Mušović: igrao je za FK Sarajevo i bio jedan od najboljih nogometaša na ovim prostorima prije raspada Jugoslavije.
Faruk Hadžibegić: igrao je kao vratar za Sochaux i Strasbourg i bio je dugogodišnji kapetan reprezentacije Jugoslavije i kasnije reprezentacije BiH.

Ovo su samo neka od imena koja se spominju kada se govori o najboljim igračima iz BiH u povijesti. Naravno, postoji mnogo drugih igrača koji su također imali izvanredne karijere i mogli bi se smatrati dijelom najbolje postave svih vremena".

Postavili smo i pitanje "koji su najbolji fudbalski treneri iz BiH?".

BiH ima mnogo talentiranih fudbalskih trenera koji su postigli značajne uspjehe kako u domaćim tako i u međunarodnim natjecanjima. Evo nekoliko imena najuspješnijih fudbalskih trenera iz BiH:

Vahid Halilhodžić: jedan od najuspješnijih bh. trenera, koji je vodio klubove u Francuskoj, Turskoj, Kataru i Japanu. Bio je trener reprezentacije BiH od 2006. do 2007. godine.
Safet Sušić: osim što je bio jedan od najboljih bh. nogometaša u povijesti, Sušić je također uspješan trener. Vodio je klubove u Turskoj i Kataru, a trenutno je trener reprezentacije Alžira.
Blaž Slišković: bivši bh. nogometaš i trener, koji je vodio klubove u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtu. Trenutno je trener FK Sarajevo.
Meho Kodro: bivši bh. nogometaš koji je kasnije postao uspješan trener. Vodio je klubove u Španjolskoj i Kataru, a trenutno je trener CD Mirandésa.
Robert Prosinečki: iako je rođen u Hrvatskoj, Prosinečki je po nacionalnosti Bosanac i počeo je trenersku karijeru u BiH. Kasnije je vodio klubove u Turskoj, Rusiji, Azerbajdžanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Trenutno je trener NK Osijeka u Hrvatskoj.

Ovo su samo neka od imena najuspješnijih bh. trenera u nogometu. Naravno, postoji mnogo drugih talentiranih bh. trenera koji su postigli značajne uspjehe u nogometu, a ovo su samo neki primjeri".

Ivica Osim nije bio na spisku, te smo upitali "a Ivica Osim?".

"Ivica Osim je jedan od najvećih trenera u povijesti bh. nogometa. Rođen je u Sarajevu 1941. godine i svoju karijeru započeo je kao igrač FK Sarajevo. Kao trener, Osim je osvojio mnogo titula i postigao značajne uspjehe, ne samo u BiH, već i u drugim zemljama.

Osim je poznat po svom uspjehu u japanskom nogometu, gdje je vodio klubove kao što su JEF United Ichihara i Urawa Red Diamonds. Također je vodio klubove u Austriji, Francuskoj i Saudijskoj Arabiji. Osim je bio i izbornik reprezentacije Jugoslavije u razdoblju od 1996. do 1999. godine i uspješno je vodio momčad na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

U BiH, Osim je bio trener FK Sarajeva i NK Široki Brijeg, a trenutno je počasni predsjednik FK Sarajeva. Smatra se jednim od najvećih trenera u povijesti bh. nogometa i cijenjen je kako u BiH, tako i u inozemstvu".

FK Sarajevo i Ivica Osim? Tražili smo objašnjenje, "zar Ivica Osim nije bio trener i igrač FK Željezničar?".

"Ispričavam se zbog greške u prethodnom odgovoru. Ivica Osim je bio igrač i trener FK Željezničar, jednog od najvećih klubova u BiH. Kao igrač, Osim je osvojio tri prvenstva Jugoslavije i jedan kup Jugoslavije s FK Željezničarom, dok je kao trener osvojio jedno prvenstvo i dva kupa BiH s istim klubom. Osim je igrao za FK Željezničar od 1960. do 1970. godine, a kasnije se vratio kao trener i vodio klub u tri navrata (1985-1986, 1991-1992 i 2001-2002). Osim je također bio trener drugih klubova u BiH, poput FK Sarajeva i NK Čelik, te je ostvario značajne uspjehe i na međunarodnoj sceni vodeći klubove u Japanu i Austriji. Još jednom se ispričavam zbog pogrešnog navoda u prethodnom odgovoru".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije