Italija blokirala ChatGPT: 'Ne poštuju podatke korisnika'

0
Radiosarajevo.ba
Italija blokirala ChatGPT: 'Ne poštuju podatke korisnika'
Foto: Facebook / Open AI

Italijanska državna agencija za privatnost i zaštitu podataka blokirala je upotrebu jezičnog modela ChatGPT, aplikacije utemeljene na umjetnoj inteligenciji (AI), jer "ne poštuje podatke korisnika" i ne može verificirati dob korisnika, javlja AFP.

Odluka koja je stupila na snagu odmah rezultirat će "privremenom blokadom procesuiranja informacija o korisnicima u Italiji" za kompaniju OpenAI, koja je razvila ChatGPT, objavila je italijanska Agencija za zaštitu podataka. U saopćenju se dodaje kako je pokrenuta istraga.

ChatGPT, koji je pokrenuo američki startup OpenAI, a podupire ga i softverski div Microsoft, može brzo, učinkovito i relativno tačno odgovarati na pitanja korisnika te pisati kompjuterski kod, sonete ili eseje. Novije verzije ChatGPT-ja su čak sposobne proći teške studentske ispite, piše Index.hr.

Sjajne vijesti: Aerodrom u bh. susjedstvu otvara 16 novih linija na proljeće 2024. godine

Sjajne vijesti: Aerodrom u bh. susjedstvu otvara 16 novih linija na proljeće 2024. godine

No ta aplikacija je u isto vrijeme i kontroverzna. Nastavnici, učitelji i profesori se boje da će njihovi učenici koristiti ChatGPT za varanje, dok su političari i ostali donosioci odluka zabrinuti zbog povećane mogućnosti širenja dezinformacija.

Što zamjeraju ChatGPT-ju?

Talijanska agencija objavila je kako je u martu kod ChatGPT-ja zabilježeno curenje informacija, među kojima su i "razgovori" s korisnicima te informacije o plaćanju.

Agencija navodi kako OpenAI nema pravno opravdanje za "masovno prikupljanje i spremanje osobnih informacija u svrhu obuke algoritama na kojima se temelji rad platforme".

U saopćenju se ističe i kako aplikacija "nema načina provjeriti dob svojih korisnika" te zbog toga "izlaže maloljetnike apsolutno neprikladnim odgovorima u uporedbi s njihovim stupnjem razvoja i svijesti".

OpenAI sad ima 20 dana

Agencija je objavila kako OpenAI ima 20 dana za adresiranje zabrinutosti regulatora te mu prijeti kazna od 20 miliona eura (40 miliona KM), odnosno do 4 posto godišnjih prihoda.

Blokada ChatGPT-ja u Italiji stiže samo nekoliko dana nakon što je Europol upozorio da kriminalci planiraju koristiti ChatGPT za počinjenje prevara i drugog kibernetičkog kriminala, podsjeća AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije