Fascinanto arheološko otkriće: Pronađen rimski novac na otoku u Italiji

1
Radiosarajevo.ba
Fascinanto arheološko otkriće: Pronađen rimski novac na otoku u Italiji
Foto: Screenshot/Facebook / Rimski novčić

Arheolozi su iskopali 27 rimskih srebrnih novčića na udaljenom otoku u južnoj Italiji za koje se vjeruje da su bili skriveni od pirata, priopćile su lokalne vlasti u ponedjeljak.

Novčići, datirani između 94. i 74. godine prije Krista, otkriveni su na istom području gdje je 2010. godine pronađeno još 107 novčića na udaljenom otoku Pantelleria, koji se nalazi u dijelu mora između Tunisa i Sicilije.

Nalazište je također blizu mjesta na kojem su nekoliko godina ranije pronađene biste Cezara, Agripine i Tita.

Zatvorene Paraolimpijske igre u Parizu, Ismail Barlov nosio zastavu BiH

Zatvorene Paraolimpijske igre u Parizu, Ismail Barlov nosio zastavu BiH

Arheolozi predvođeni Thomasom Schäferom s njemačkog Univerziteta u Tübingenu pronašli su novčiće tokom projekta čišćenja i restauracije u Akropoli San Marco i Santa Teresa, priopćila je regija Sicilija.

Blago skriveno nakon gusarskog napada

"To mjesto nam je vratilo narodnu skupštinu gdje su se sastajali članovi senata. Ima ih samo pet u cijeloj Italiji, a ova je u najboljem stanju", dodao je Schäfer, objašnjavajući da je mjesto stoljećima ostalo netaknuto.

Arheolog je rekao kako vjeruje da je blago bilo skriveno tokom gusarskog napada, što je bila česta pojava u to vrijeme, a potom nikada nije pronađeno.

"Ovo otkriće nudi vrijedne informacije za rekonstrukciju događaja, trgovačkih kontakata i političkih odnosa koji su obilježili Mediteran u doba Rimske Republike", rekao je regionalni vijećnik Francesco Paolo Scarpinato, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije