Evo zašto zaraženi pacijenti gube čulo mirisa i koliko lako se mogu izliječiti

Radiosarajevo.ba
Evo zašto zaraženi pacijenti gube čulo mirisa i koliko lako se mogu izliječiti
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američki naučnici saopćili su dobre vijesti, bar se svi nadaju da je tako.

Naime, oni su uvereni da su došli do saznanja zašto veliki broj pacijenata gubi čulo mirisa kada se zaraze koronavirusom. Tvrde da je za to odgovoran enzim ACE-2, a ovo otkriće moglo bi da znantno ubrza pronalazak dogovarajuće terapije.

Podsjetimo, najčešći simptomi koronavirusa jesu izrazita malaksalost, bolovi u grlu i grudima, te kašalj, ali je takođe jedan od veoma izraženih pokazatelja da imate COVID-19 privremeni gubitak mirisa i ukusa.

Naučnici Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru kažu da je za to krivac jedan enzim - oni su prilikom eksperimenta uspjeli da dokažu da su visoke doze enzima ACE- 2 (Agniotensin Converting Enzyme II), tačno u predjelu nosa, odgovorne za gubitak mirisa, prenosi Deutsche Welle.

Ovaj enzim zapravo bi trebalo da predstavlja ulaz kroz koji koronavirus ulazi u ćelije organizma, a na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa, izvještava Blic

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže i za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su naučnici u stručnom časopisu European Respiratory Journal.

Ipak, oni očekuju da njihova otkrića budu potkrepljena dodatnim istraživanjima.

"Ako bi se to pokazalo tačnim, mogli bismo da pobijedimo zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos", rekao je Andrew Lane sa Univerziteta Johns Hopkins.

Tobias Welte sa klinike za plućne bolesti Više medicinske škole u Hanoveru, koji nije bio dio istraživanja, kaže da je riječ o "pametnoj studiji" koja ne samo da je objasnila zašto pacijenti gube miris, već omogućava i nove načine liječenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije